Лялькові Лубни чекають на вас!

 72 народні ляльки від трьох різних майстринь із Києва та Довжанська Луганської області впродовж місяця експонуватимуться в Лубенській галерії мистецтв. Відкриття виставки відбулося 28 вересня. На заході були присутні місцеві майстри, які з нетерпінням хотіли познайомитися з гостями із Києва – Оленою Сухоцькою та Яною Ісаєнко. Майстриня з Довжанська, на жаль не змогла бути присутньою на заході – лише її витвори.

Всіх цих майстринь, окрім вироблення ляльки-мотанки, об’єднують спільні етно-проекти покликані об’єднувати українців. Майстриня Олена Сухоцька має безпосереднє відношення до широковідомих проектів «Батьківська Хата.Homestead», фотопроект «Від Лялі до Кралі» та фотопроект “Єднання”. Під час свого виступу Олена презентувала свої чергові два проекти, а також пересувну виставку Україною, яка розпочнеться саме з Лубен.

Олена Сухоцька
"Якщо Ви маєте якусь цікаву історію про старовинну іграшку, яка була у Вашій сім'ї, я б могла записати Вашу історію у свій проект "Спогади" та спробувати відтворити ляльку, якою вона запам'яталася. Друга тема- це історія одного фото, яка буде полягати в виготовленні ляльки-мотанки по старій фотографії бабусь чи прабабусь, одягнутих в український стрій ХІХ початку ХХ століття. Також під час нашої пересувної виставки, яку ми будемо широко анонсувати, ми намагатимемося максимально залучити місцевих майстрів та людей, які захоплюються етнографією. Наша основна мета - об'єднати українців та відродити традиції, які передавалися з покоління в покоління"
Олена Сухоцька
Майстриня

 Яна Ісаєнко в свою чергу розповіла про свої реалізовані проекти, зокрема дві збірки автобіографій та майстер-класів

“Секрети лялькарок України”, спільний із молодшою дочкою календар “Мамині ляльки моїми очима”, організацію Всеукраїнської виставки “Вишиті узори України”, а також залучення лікарів-ветеренарної медицини (до речі, за фахом Яна саме лікар-ветеренар) до виставки «ТВІЙ СЛІД НА ЗЕМЛІ», де лікарі ветеринарної медицини об’єдналися, як митці у

Яна Ісаєнко

 різних видах мистецтва. Світлана Лебедєва – окрім виготовлення ляльки мотанки, займається оздобленням альбомів, де розміщені оброблені Світланою орнаменти вишивок сорочок з фондів краєзнавчого музею м. Довжанська (Свердловськ) Луганської обл. І всі ці орнаменти вона переносить на одяг своїх ляльок. Поціновувачі мистецтва відзначили витонченість і ставність представлених робіт майстринь. Вишукані віночки, тематично підбраний одяг та вишивка на ньому, різноманітні стилі виконання та поєднання тканин.

Все це варте уваги глядача, який планує завітати до Лубенської галереї мистецтв.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon