Є такі три дні влітку, коли на Пирятинщині гучно, щиро та традиційно звучать народні інструменти та старовинні пісні, поміж інших збираються на перший погляд дивакуваті люди в автентичних строях, імена дітей часто чуємо старослов’янські. Тут немає жодного графіку чи регламенту, немає дрес-коду чи табу (окрім алкоголю та неадекватної поведінки). Це все як одне велике сімейне свято в родині Юрка та Марії Фединських під назвою “Древо роду кобзарського”

Не зупиняли багаторічний фестиваль ні ковід, ні війна. Адже мова не власне про гуляння, а про відродження української культури, збереження традиції. Юрко любить говорити, що саме ці люди, його гості, тримають культурний фронт нашої країни.

“Древо роду кобзарського” – це виступи кобзарів, ансамблів та солістів, поетів, а також традиційні танці. Щороку на гостину в Крячківку приїздять ентузіасти української давньої хореографії. Кілька років поспіль навчав охочу громаду танцювати під звуки скрипки музикант Олег Бут. Цьогоріч також музикували та навчали танцям ансамбль української автентичної музики “Божичі”. Це впевше знаний колектив на фестивалі.

Чи доречно танцювати під час війни? На дискотеках, де вмикають російську попсу, – ні. Тут, у колі патріотів, які не шкодують власне життя задля збереження та розвитку автентичної культури – однозначно так. Адже ви нарешті навчитеся тому, що бабусі чи прабабусі, залякані режимом терору, вам не змогли передати. А ці особливості нашої культури – і є наша сила!

Нагадаю, що окремі з присутніх музикантів грали на Київщині в перші дні окупації та їздили у фронтовий тур із Юрієм Фединським.

Також щороку в Крячківських фестивалях беруть участь художники, керамісти, скульптори, фотографи. Кілька років тому, наприклад, майстер-клас для малюків проводила знана львівська скульпторка Катерина Немира. Цьогоріч із дітлахами працювала художниця пані Ірина.

Однією з родзинок заходу стали футболки із лого фестивалю авторства художниці Олени Пригоди. Їх можна було придбати на пам’ять про чудово проведений день.

Хедлайнерами фестивалю в афішах названо гурт “Древо” з Крячківки – колектив, що продовжує виступати більше 50 років як в Україні, так і за її межами. “Колектив “Древо” виконує старовинні крячківські пісні (віком близько 300 років).

Дякую родині Фединських за цей сповнений любові день у їхньому обійсті. Люди, які були поруч, точно прямують у правильному напрямку.

Відео з заходу можна переглянути на нашому каналі в youtube.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon