Анна Чернорай

Надворі пізня осінь. Літо з його відпустками, канікулами та тягучою спекою лишилось далеко позаду. У світі лютує коронавірус – страшна епідемія, яка прийшла на зміну звичайному, нам знайомому грипу. Коронавірусна інфекція «закрила» людей вдома. Перебуваючи восени на самоізоляції чи продовжуючи ходити на роботу, ви так чи інакше починаєте відчувати усі ознаки осінньої хандри. Але не спішіть впадати в розпач, не звинувачуйте у ваших бідах пандемію – це природно для ритмів осені. У вас може бути пригнічений настрій, роздратування, злість на себе та оточуючих без причин. Що робити? Просто прислухайтесь до себе, не противтеся своєму внутрішньому настрою, і тоді він не стане конфліктувати із зовнішнім світом. Це шлях до гармонії в такий непростий час, як сьогодні.

З наукової точки зору, осіння хандра – типове явище в наших широтах, ознаками якого є сонливість, слабкість, швидка втомлюваність, емоційне вигорання. Головною причиною такого стану називають нестачу сонячного світла та тепла. А психологи додають ще той факт, що восени нам доводиться повертатись до звичного режиму життя після літнього відпочинку, через що виникають втома та перенавантаження. Порада: спробуйте додати в будні барв і емоцій.

Але як діяти, коли причиною смутку і роздратування є загроза підчепити вірус? Треба почати з того, що ми вже піддалися стресу. Бо чим кардинальніші зміни, тим більше вони викликають напруження і стрес. Не варто мати ілюзій, що все так, як має бути. Стрес дає людині зрозуміти, що щось відбулося. Нормальний стрес – можливість мобілізуватись, щоби перелаштувати своє життя на інші нові рейки. Нормальним є переживати. Ми заскочені зненацька, тому спочатку виникає шокова реакція, потім вона переходить у злість, бо всі плани змінилися, не до кінця зрозуміло, як діяти. В умовах пандемії людям доводиться робити те, до чого вони не звикли. Перш за все, сидіти вдома, відвідувати лікарів, встигати дізнаватися останні новини. Настав час відповідальності і турботи про своє фізичне, психічне і ментальне здоров’я. Вранці бажано робити помірні фізичні навантаження, а впродовж дня повторювати звичні ритуали. Важливо також намагатися допомагати іншим, а також дякувати за кожен вдалий день. Таким чином, ми вмикаємо гормональну хвилю окситоцину. Коли ми допомагаємо іншим, то організм нагороджує нас цим гормоном: ми допомагаємо іншим і виникає відчуття, що все гаразд.

Я запитала жителів Пирятина, як вони долають осінню хандру, змішану з епідемічною панікою:

  • Микола Натяглий: « Є робота, і багато, у вільний час вириваюсь в ліс по грибочки. Вечорами дивлюся канал Discovery. Іноді інформаційні канали. Хандра…це не моє. Робота на свіжому повітрі, менше контактів… Вірю, що є цей вірус і боюсь, як би ми не боролись, поки 70,80 відсотків населення не перехворіє – він не відступить. Пульсометр ще не купив, градусник є».

  • Олена Кошовченко: «Найкраще – займатися Скандинавською ходою. При правильній техніці, це сихрогімнастика, під час якої балансуєтся робота обох півкуль головного мозку. Ми спочатку заспокоюємся, а потім відчуваєм щастя. Регулярні тренування збільшують об’єм легень на 30%, підвищується концентрація кисню в крові, що дуже цінно в умовах коронавірусної інфекції. Раджу всім ходити родинами, проводити більше часу на свіжому повітрі. Більше спільних позитивних емоцій – це міцний імунітет і мир у серцях».
  • Юлія Кабушка: « В умовах карантину я дивлюся фільми, надаю перевагу жанрам драма, біографія, історичні фільми. На вихідних намагаюся вибратися на природу, по гриби. Одне з моїх хобі садівництво: вирощувати зелень, овочі, квіти, фрукти та доглядати за ними».
  • Наталя Черниш: « Я не сиджу вдома, працюю. Ввечері, звичайно, вдома з чоловіком і дитиною. Намагаюся обмежити контакти для безпеки і здоровя своєї сімї. Ходимо іноді на прогулянку, бо весь час в чотирьох стінах не всидиш. Але похід до магазину чи на базар – то вже прогулянка».
  • Андрій Миленко: «Дуже просто: в мене цікаве, насичене життя і нема коли хандрити. Вільні від праці дні намагаюся проводити активно. Зараз, наприклад, грибна пора, тому частенько буваю в лісі. Збирання грибів – одне з моїх улюблених занять. Мені важко навіть день просидіти вдома, нікуди не виходячи. Поради людям: менше або взагалі не дивитися телевізор, побільше гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою.
  • Віталій Келеберда: «Головне не замикатися в собі, навчитися контролювати емоції. А вже коли дуже погано, то потрібно більше спілкуватися з людьми. Щоб вберегти себе від осінньої хандри, можна робити щось в домівці, готувати нові страви, таким чином відволікаючись від негативу. Потрібно займатися фізичними вправами і чимось себе навантажувати. Не зациклюватися на тому, що зараз схопиш вірус і захворієш. Я буваю на природі за містом – чи то з вудкою, чи збираю гриби або просто вештаюся в лісі. А довгими осінніми вечорами присвячую себе родині, дарую їм увагу, тепло і любов. Переписуйтеся з друзями в соцмережах, зателефонуйте батькам. Налаштуйте себе на приємні емоції, і ковід вас точно не дістане!
  • Надія Камінська: «Я знайшла для себе заняття. Три місяці тому записалася на йогу. Осінній стрес минає, коли ти з групою дівчат займаєшся вправами, вивчаєш асани, розслабляєшся. Йога учить правильно дихати. Йога допомагає зберегти фігуру в нормі. Я почала правильно харчуватися. Тепер я майже вегетаріанка. Бути здоровою і в формі під час пандемії корона вірусу дуже важливо. Є шанс взагалі не помітити коронавірус».
  • Олександр Нікітенко: «Карантин вніс свої корективи в наші плани. Я хотів поїхати на море, але відмінив поїздку. І взагалі не сиджу на одному місті. А зараз доводиться. Чи з’являється осіння хандра? Можливо. Люди ж не звикли ходити в масках і перебувати в самоізоляції. Депресію долаю роботою. Відпочиваю з друзями. Дивлюся якісь фільми, передачі. Все воно нормалізується».

Причиною осінньої хандри вважають нестачу гормону щастя серотоніну, котрий тісно пов’язаний з мелатоніном, що виробляється під впливом сонячного світла. Речовини, з яких виробляється гормон щастя, в достатній кількості містяться в рибі, молочних продуктах, бананах, горіхах, фініках, сої. Поєднуйте ці продукти з корисними вуглеводами: цільнозерновим хлібом, вівсянкою, коричневим рисом, щоб покращити настрій. Щоб відчувати себе краще та бути бадьорим, психологи радять ставити маленькі цілі та досягати їх. Прочитайте книгу, яку давно відкладали в довгий ящик, запишіться на фітнес, почніть вивчати англійську або влаштуйте собі тиждень детоксу – і ще один «+» в переліку ваших цілей неодмінно підніме самооцінку.

Осінь – час підбиття підсумків та нових починань. Як би там не було, давайте вчитися в осені, переймати її красу та мудрість. Не будемо сварити себе за небажання йти до спортзалу, за лінь та тягу до філософських роздумів, адже це так гармонійно з осінньою природою. Давайте розумно оберігати себе від коронавірусної інфекції, радіти кожній порі року, продовжувати жити нормальним життям.

Автор: Анна Чернорай

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon