Можна роздавати гроші і  робити вигляд що дбаєш про людей, а можна  творити дійсно  важливі справи  і робити свій внесок у розвиток громади. У селі Радовель на Житомирщині  є справжній приклад мецената, який  не бездумно роздає гроші щоб підкупити людей, а створює умови для того, аби життя на селі було комфортне для людини, а підростаюче покоління мало змогу отримати якісну освіту. 

Село Радовель налічує  менше півтори тисячі жителів, але  відоме воно на всю Україну. Саме тут два роки назад відкрили одну з найсучасніших шкіл в країні. Також в селі добудовують стадіон за стандартами УЄФА та сучасний медичний центр. Є енергоощадне житло, велодоріжки та навіть зарядна станція для електрокарів.

Відбудовує село  та робить його європейським меценат Михайло Весельський – виходець із цього ж села. Коли відкрили біотехнологічний ліцей «Радовель» – із найсучаснішим обладнанням. До нього  вчителів обирали по всій країні – претендентів було до 200 на місце. Відбір пройшли найкращі, частина вчителів покинула навчальні заклади Києва, адже зарплата тут не гірша, ніж у столиці, а умови навчання та проживання кращі.

Амбулаторія Родовеля

Поблизу школи побудували енергоощадне житло, для вчителів воно тут безкоштовне. Спочатку селяни поставилися недовірливо до такої ідеї, тепер радіють новаціям. Адже тут вже європейська медицина, а невдовзі відкриється надсучасний медичний центр зі своєю лабораторією. Ще у селі привчатимуть людей страхувати життя.

Сільська школа

Вся техніка  у ліцеї іноземна, а в кожному класі – шведська стінка та умивальник.

Дітей навчають і виховують за сучасними  авторськими методиками., Навчальний день  в школі  починається з чаювання, вивчення математики – за допомогою ткацтва, а ще навчають каліграфії справжнім пером, бо через кулькову ручку відбувається «закріплення» руки і воно вбиває хребет відбувається деформація та сколіоз.

Позиція  закладу передбачає, обов’язковий фізичний розвиток дітей. Щоб школярі постійно рухалися у школі хореографія є обов’язковим предметом. А ще кожна дитина грає на певному музичному інструменті. Є театр та академічне мистецтво. Також у школі є кулінарна студія, гончарство, робототехніка, дизайн одягу та тхеквондо.

У школі посилено вчать англійської мови, як дітей, так і дорослих. Навчають всіх охочих вихідці з Америки та Британії.

Радовельський ліцей – це  державна школа, а навчання у ній повністю безкоштовне!

Коштом мецената збудований безпековий центр та амбулаторія. Спочатку був куплений сучасний та повністю оснащений реанімобіль, а невдовзі відкриється новітній медичний центр зі своєю лабораторією, рентгенкабінетом, мамографом, спірографом і навіть операційною! І все це — на 1200 місцевих жителів! У будівництво лабораторії вкладено – 55 млн грн, в оснащення ще 35 млн грн. Саме таким чином, переконаний Михайло Весельський, можна створити середовище, яке зберігає здоров’я. Для радовельців лікування та обстеження, що не потребує серйозних операцій, — безкоштовне.

А ще у селі працюють над інфраструктурою, сортуванням сміття та розвитком підприємництва. У пріоритеті — промислове вирощування ягідництва та овочівництва. Таким чином, створюють умови для заробітку місцевим на своїй землі.

А ще передбачається будівництво публічного простору та будинку для літніх людей, який може працювати спільно як на комерційних засадах, так і на соціальних.

Меценат вірить, що його приклад надихне інших бізнесменів України вкладати кошти у розвиток сіл і містечок.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon