1967 рік, 50-річчя жовтневої революції… до цієї «визначної» дати все розбудовувалося, відкривалося! От і у нас з’явився музей. Звісно, його поява – справа краєзнавців, які роками досліджували рідний край. І одним із них був Анатолій Святогор – вчитель історії. Саме він і став першим директором музею. Зараз Анатолію Андрійовичу встановлено меморіальну дошку на фасаді закладу.

Пам’ятка архітектури місцевого значення – садиба Горкуші-Згурського

Перше приміщення музею було по вул.Соборній на місці сучасної будівлі стоматології. У 1969 році музею присвоєно звання «народного». Проте постійного приміщення заклад ще не мав. Переїжджав то до непрацюючої церкви Різдва Богородиці, то до Будинку культури. У результаті чого чимало експонатів було втрачено.

У 1991 році музей переселили до приміщення на вул.Пушкіна,47. І от вже 30 років він тут знаходиться незмінно. Сама споруда музею – старовинна, зведена не менш, як 150 років тому. Деякі краєзнавці вважають, що тут проживав колежський ассесор Панкратій Горкуша-Згурський, могила якого збережена на місцевому цвинтарі.

Заклад постійно поповнюється новими експонатами. Фонди Пирятинського районного краєзнавчого музею становлять близько 13 000 одиниць збереження, в тому числі основного фонду — більше 8000 предметів.

Музейна експозиція розміщена в 5 залах. Нещодавно відкрито нову кімнату – пам’яті Дмитра Луценка.

При музеї створено молодіжний пошуковий загін «Карби». Діє рада музею. Колектив музею постійно оновлює експозиції, публікує статті на краєзнавчу тематику, видає буклети та брошури.

Наталія Купріян

Очолює краєзнавчий музей Наталія Купріян, у минулому вчитель історії. Також музейною справою займаються Олександр Рудковський, головний зберігач фондів та Олена Батрак, доглядач фондів.

Двері музею відчинені з вівторка по суботу. Завітайте!

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon