Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у лютому-березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.

Про революцію в Пирятині знають небагато. Тобто саме про цю революцію. Слово “революція” швидше асоціюється із сучасним майданом, або ж великою жовтневою. “Все інше – бандити”, – так і сказала одна жіночка за 50. Прикро, але такі недалекі події доводиться відроджувати заново, викопувати з архівів та доносити до людей.

Вступне слово сказала зав.сектору туризму та охорони культурної спадщини Олена Гуленко

Сьогодні якраз цим і зайнялися в Пирятинському краєзнавчому музеї. Засідання краєзнавців на тему сторіччя української революції пройшли доволі плідно. Окрім звичних вже любителів місцевої історії – Наталії Купріян, Олександра Рудковського, Олени Гуленко, Валерія Квача, Олександра Вовка, захід відвідали поет Ванька та пирятинець, що зараз проживає в Полтаві – Павло Чалий. Чоловік має можливість працювати з раніше засекреченими архівами, тож його виступ був грунтовним та цікавим. Зокрема краєзнавець розповів про тих наших земляків, імена яких досі були невідомими. Серед них священник із Нового собору Назаркевич, що був засуджений та страчений за “петлюрівську діяльність”, просвітитель Зубко-Терлецький, також засуджений за націоналізм.

Зустріч традиційно для Пирятинського краєзнавчого музею завершилася чаюванням.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon