Вистави театру «Маска», який 10 років існує на базі Лохвицького Будинку культури, нині нічим не поступаються тим, із якими приїжджають на гастролі професійні актори. У останній тиждень 2021 року дітлахам показують ювілейну виставу «Принцеса і Дракон або Новорічні чарування». Художній керівник і режисер театру Валентина Кулик розповіла нам не лише про театр, а й про новорічні пригоди самих акторів.

Король (Віктор Кільдяшев), Принцеса (Наталія Титаренко), Королева (Наталія Захарова).

Показ, на якому ми побували, був замовлений профспілкою одного з підприємств, тому дітлахів було небагато. Та як сяяли їх очі, як гучно аплодували вони, сміялися й готові були розплакатися, коли виникали тривожні моменти!
Зазвичай Валентина Кулик пише п’єси сама, але цього разу відійшла від традиції, взявши готову п’єсу Олени Соколової «Принцеса і дракон». Однак не лише переклала її з російської, а й адаптувала ролі та кількість дійових осіб під свою трупу, пов’язала з новорічними святами сюжет. Також чи не вперше керувала дійством із-за сцени, не граючи ніякої ролі.
Хитрощі підступного генерала Де Сівера були переможені, він не повалив Короля, а Принцеса вийшла заміж за Дракона, який перетворився на прекрасного Принца. У кінці з’явився Дід Мороз, влаштував розваги з хороводами, всі юні глядачі читали вірші, співали пісеньки й отримали подарунки.
Репетиції новорічних вистав «Маска» починає більш ніж за місяць до виступів. Адже всі актори (більшість – працівники Лохвицького БК і Центру дитячої та юнацької творчості) задіяні в інших заходах. І коли всі інші люди відпочивають, вони забезпечують їх розвагами та хорошим настроєм.
«Маска» більшість вистав дає під фонограму. Це пов’язано з тим, що технічно озвучити всіх акторів так, що було чути ідеально, ні в чийого мікрофона у відповідальний момент не пропав радіозв’язок, дуже складно. Новорічні вистави, буває, дають двічі-тричі на день, у акторів не витримують голоси, дехто може простудитися. А вистави-мюзикли містять по кілька пісень, здебільшого версії відомих хітів із написаними драматурги нею та акторами текстами.

Генерал Де Сівер (Євген Гресь) змушує Короля зректися престолу.

Тож один із перших етапів створення нової вистави – робота в студії. Звукорежисер БК Руслан Тищенко створює фонограму під яку актори потім рухаються, синхронно говорять. Руслан Володимирович професійно займається звукозаписом у позаробочий час, у його студії «Sheff music» записується чимало поп- і рок-музикантів із різних куточків України. Тож фонограма звучить професійно, голоси аматорів, які долучаються до основного колективу – як голоси професійних акторів і вокалістів. До речі, грати під фонограму набагато важче, ніж говорити своїми голосами.


Чарівниця (Юлія Дерев’янко), Принцеса, Дракон (Ярослав Кабар), Король, Королева та Генерал із Нянями (Юлія Бган і Світлана Каблучка).


Важливу роль у виставах відіграють і світлові ефекти. Програма їх зміни теж записана заздалегідь і відтворюється в реальному часі. Не вистачає лише прожектора-пушки.
– Репетирували ми першу казку «Запрошення Діду Морозу», це було 2011 року, – згадує Валентина Миколаївна. – Тоді пульта для управління світлом у нас не було. Щоб вимкнути світло, треба було лізти в оркестрову яму. А щоб увімкнути гірлянди на ялинці, треба було вимкнути світло на сцені. Тодішній завгосп Вадим Іванович сидів там у очікуванні сигналу. Звукооператор Руслан Тищенко вмикає фанфари – ялинка має ввімкнутися. За сценою біля розетки чекала Ольга Дробченко, яка тоді працювала костюмером (Царство їй небесне). І ось звучать фанфари, вимикається світло, а ялинка не горить. Починається паніка, всі кричать. Ольга Іванівна спокійно промовляє: «Не попаду…» Виявляється, в суцільній темряві вона не могла попасти вилкою в розетку. Сміялися всі ми дуже довго. І взагалі на репетиціях ми багато сміємося: хтось не туди пішов, не те зробив… На репетиціях колектив згуртовується, а всілякі курйози запам’ятовуються навіть дужче, ніж вистави.

Дітлахи у захваті


На сцені БК роль Діда Мороза виконує зазвичай директор Микола Тарапата. А Валентині Кулик випадає честь грати цю роль у новорічну ніч.
– З маленькими дітками легше, тільки іноді вони лякаються і плачуть, – згадує Валентина Миколаївна. – Здебільшого біжать назустріч, готові танцювати й розказувати віршики.
Бувало, діти питали: «А ти точно Дід Мороз? А звідки ти приїхав? А як ти до мене потрапив – у нас же немає каміна?»

Дід Мороз (Микола Тарапата) приймає вітання.


Якось ми прийшли до дівчинки, якій років 6–7. Батьки за дверима вручили подарунок. Запаковану коробку, ми не знали, що в ній. Дівчинка розказала віршик, заспівала пісеньку. А потім розірвала коробку й радісно закричала: «Мамо! Я ж тобі казала, що Дід Мороз подарує ковзани!» Кричала так гучно, що злякалися ми.

Автор: Сергій Ніконов

Читайте також:

ЖІНКА ЗАХИСТИЛА СЕБЕ ВІД НАПАДНИКА І ТЕПЕР СЯДЕ В ТЮРМУ

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon