Організували презентацію Департамент культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. 22 січня у 1918 році на хвилі національно-визвольних змагань Українська Центральна Рада вперше у XX столітті проголосила незалежність України. На  захист молодої держави від російсько-більшовицької агресії під Крутами 29 січня 1918 року стала українська молодь. Як розповіла ведуча презентації, старший науковий співробітник музею Наталія Кузьменко, до цих пам’ятних дат Український інститут національної пам’яті (УІНП) підготував виставку«Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Вона присвячена перебігові подій Української революції 1917-1921 років у різних регіонах. Такий підхід демонструє, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході і заході, півночі та півдні – скрізь запанувало національне пробудження, почалося державотворення. Окремий стенд присвячений Полтавщині – революційним подіям та видатним діячам.


«У процесі підготовки до полтавського  стенду нашої виставки зібрано дуже багато матеріалів, вистачило б ще на стендів 15. Однак ми тут стисло, тезово і доступно для загального сприйняття сформулювали найголовніші віхи Української  революції на Полтавщині», – зазначив Олег Пустовгар, регіональний представник УІНП в Полтавській області.

Зокрема, на полтавському стенді йдеться про національне відродження навесні 1917 року: багатолюдні мітинги і з’їзди, вихід з підпілля українських організацій; у квітні 1917-го тисячі полтавців на Соборному майдані вшанували пам’ять Тараса Шевченка, а крайовий з’їзд учителів оголосив про початок українізації освіти; повсюдно створюються осередки «Просвіти». Виставка сповіщає про захоплення  Полтави більшовицькими військами в ніч на 9 січня 1918 р., розстріли українських діячів, грабунки місцевого населення. Повсюди на Полтавщині росіяни вилучали продовольство і відправляли  до «голодуючої півночі» Росії. Навесні 1918 р. Запорозька дивізія Армії УНР визволила Полтавщину від більшовиків. А ще відвідувачі виставки дізнаються про бурхливий розвиток освіти на Полтавщині у часи Гетьманату Павла Скоропадського (1918 рік): зростає кількість шкіл, бібліотек, курсів українознавства, «Просвіт». У грудні 1919 року на Полтавщині встановлюється влада Директорії УНР. Однак незабаром розпочинається новий наступ більшовиків, які 19 січня 1919 р. захоплюють Полтаву. Під приводом вилучення зброї червоноармійці влаштовували обшуки осель, насильства і грабежі. «Липень-листопад 1919 р. – Полтавщина перебуває під владою білогвардійських військ генерала Денікіна. Як «червоні», так і «білі» росіяни нищили будь-які ознаки українського життя, чинили репресії проти українських діячів. Незважаючи на це, 29 серпня 1919-го відбулося відзначення 150-річчя від дня народження Івана Котляревського за участі понад 20 тис. осіб», – наголосив Пустовгар.

Олег Пустовгар

У грудні 1920 р. на терени Полтавщини втретє прийшли червоні війська. Населення Полтавщини потерпало від політики «воєнного комунізму» – колективізація, продовольчі реквізиції, терор. «Завершується полтавський стенд селянським антибільшовицьким повстанським рухом у 1920-23 роках, який охопив усі повіти Полтавщини», – підсумував Олег Пустовгар.

Промовисто промовляють до сучасника й історичні світлини. «Більшість фотографій вже відомі, хоча й резонансні. Наприклад, розстріляні монахи Мгарського монастиря. Похорони Панаса Мирного – це досить відома фотографія. Також фотографія, яка для нас вельми престижна. Перед вами перший уряд УНР. Тоді він ще називався Генеральний секретаріат. І одразу двоє полтавців на цій фотографії – Іван Стешенко і Симон Петлюра», ‒ сказала Наталія Кузьменко.

«Українська революція це фундаментальна тема, що буде актуальною ще десятки та сотні років. Тож роботи науковцям ще чимало, але й за останні роки зроблено дуже багато. Видано тритомник «Українська революція. Полтавський вимір», відкриваються меморіальні дошки. І от сьогодні – відкриття такої масштабної документальної виставки. Державний архів є партнером УІНП. Тож для виставки надали низку світлин з Державного архіву Полтавської області», – сповістив заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

Тарас Пустовіт

Про необхідність вивчення і переосмислення досвіду минулих поколінь українських достойників говорив ветеран російсько-української війни, депутат міської ради  Юліан Матвійчук. 

Юліан Матвійчук


Завітав на презентацію і начальник Полтавського обласного відділу  Міністерства у справах ветеранів України Олександр Товпига. Каже, що закінчив школу у 1983 році і тоді при СРСР не вивчався цей період, але з часом події революцією 1917-1921 років переосмислив, пригадав, що у 1998 році навіть була випущена монета, присвячена бою під Крутами. «Це дуже важливо, що презентацію присвятили пам’яті Героїв Крут – перших українських «кіборгів», які захищали Україну понад сто років тому. Ми бачимо, що це були добровольці, до речі, я в 2014 році, будучи вже пенсіонером, підполковником, пішов як  доброволець захищати Україну», зауважив Олександр Товпига.

Олександр Товпига

Пісню «Український романс» на слова Ганни Дениско з присвятою полеглим під Крутами виконав бард Юрій Трейгель.

Юрій Трейгель

На заході були присутні курсанти Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, представники громадськості. 

Виставка буде експонуватися у Полтавському краєзнавчому музеї протягом місяця, а її  електронний варіант  у високій якості доступний за цим посиланням https://bit.ly/3iLvqIp

Північно-східний  міжрегіональний відділ УІНП

Світлини:Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon