Експерти проекту GIZ (Інтегрований розвиток міст) завітали до Пирятина, щоб, поговорити про управління твердими побутовими відходами.Для Пирятина це важливе питання, адже ситуація навколо міського сміттєзвалища вже давно потребує вирішення.18 листопада в Центрі громадського діалогу відбулася робоча зустріч з питань управління твердими побутовими відходами за участі експертів Німецького товариства Міжнародного співробітництва (GIZ). На заході були присутні міський голова Олексій Рябоконь, спеціалісти міської ради, представники сусідніх міст, ОТГ та сіл, сільських рад – партнерів по міжмуніципальному співробітництву, керівництво КП „Каштан“ та ЗМІ.25 жовтня 2019 року т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло та представник проєкту „Реформа управління на сході України“, що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), Тарас Журавель підписали угоду про співробітництво.„Уряд Німеччини нещодавно ухвалив рішення про започаткування нового глобального проєкту з підтримки експортної ініціативи для екологічних технологій. Його особливість полягає у тому, що він упроваджується одночасно у кількох країнах: Йорданії, Таїланді, Індії, Єгипті та Україні. Крім того, в Україні це відбувається саме в Полтавській області, адже ми обґрунтували, що досвід Полтавщини в частині міжмуніципального співробітництва щодо поводження з твердими побутовими відходами є взірцевим“, – зазначив Тарас Журавель.В основу стратегії розвитку сфери поводження з твердими побутовими відходами Полтавської області покладено субрегіональний підхід. Тому експертами було прийнято рішення, що нова ініціатива німецького уряду буде впроваджена саме в північно-західному субрегіоні.Під час зустрічі експерти проєкту зазначили, що бачать реалізацію цього проєкту у двох фазах: перша з яких залучатиметься у створенні робочої групи для збору вихідних даних, проведення анкетування сусідніх громад та визначення декількох методів утилізації ТПВ найбільш прийнятних для нашого субрегіону.Учасники робочої зустрічі взяли активну участь в обговоренні питання. Ще досі не вирішено, де саме буде розміщуватися передбачений проектом субрегіон. Найвигіднішим місцем звичайно є Пирятин або Лубни, якщо розглядати питання з точки зору логістики.Після зустрічі представники Німецького товариства Міжнародного співробітництва (GIZ) відвідали ЦНАП та обговорили графік реалізації проєкту. Щодо ситуації, яка зараз склалася на Пирятинському полігоні, нам розповів заступник міського голови Максим Варава.

  • Максиме Володимировичу, роз’ясніть ситуацію з полігоном. Які роботи там проведені?
  • Ще в 2016 році ми розробили проект “Будівництво полігона твердих побутових відходів для міста Пирятин Пирятинського району Полтавської області на місці існуючого невпорядкованого сміттєзвалища”. У вересні 2017 року ми передали наше сміттєзвалище по суперфіції на умовах будівництва спільно з областю: 50 на 50. Тобто було заплановано витратити 3 100 100 грн з бюджету ОТГ і так само з іншої сторони. У 2018 році ми домоглися, щоб наша частка була меншою. Додатково наша сторона виділила 4 млн. гривень, а обласна адміністрація близько 8. Точної суми ми не знаємо, бо актів виконаних робіт вони нам не подавали.

Чи виконуються зараз якісь роботи на полігоні?

  • На полігоні зараз нічого не відбувається. Протягом цього року та і минулого триває неприємна переписка між міською радою та обасною адміністрацію. Вони озвучують нам, що вони не освоїли близько 1.5 млн. із загальної суми. Все, що ми домоглися від них, – це копії проектно-кошторисної документації. Ми їх просили копії договорів, прізвища людей, хто технічний нагляд вів, хто авторський, журнали та акти виконаних робіт, щоб звіритися наскільки достовірна інформація, яку вони подають. Проте ми цього не маємо.

І що вони відповідають?

  • У листах, які ми отримуємо, написано, що вже майже все зроблено на полігоні. На сьогоднішній день є листів 7-8. Департамент пише, що там майже все проведено вже і зроблено, але ми їм неодноразово писали про те, що вони нам надають не достовірну інформацію!

Тобто?

  • Для прикладу: вони пишуть, що ними повністю зроблена під’їздна дорога і відсипано дві фракції щебня. Але по тій дорогі, не те що легкова машина, там сміттєвоз ледве міг пройти. Дорога не дороблена, а вони пишуть інакше. Там ще на сміттєзвалищі є ангар недобудований. А вони пишуть, що він повністю зроблений. А по факту, у ньому частини стін і покрівлі немає. Вони ж знову пишуть, що все готове. Потім вони пишуть, що облаштований другий пожрезервуар. Але його там взагалі немає. Є лише вказівник, де він ніби-то є, а показує він в купу сміття. Недооблаштована друга карта (резервуар для сміття). Там дві карти і друга недостелена мембрановою плівкою і відповідно не засипана грунтом. По проекту вона має бути засипана і там висівається трава, щоб корнем тримала. Зсув грунту є як в недобудованій карті, так і в зробленій. І вони нам ще й пишуть, що ми їм голову морочимо, бо одна карта зроблена, то ми повинні проводити захоронення там.

Тобто, виходить, що можна використовувати частину полігону?

  • Ні. Проект не поділений на черги. Там одностадійне будівництво йде. Хоч і не однорічне, але одностадійне. До експлуатації готовий може бути лише повністю зроблений полігон, який введений в експлуатацію і його можна використовувати. А частину полігону не можна , бо її ніхто не погодить.
Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon