1 вересня 2020, відколи уряд спробував замінити “пакунки малюка” на гроші, і до кінця 2020 р. понад 14 тисяч новонароджених не отримали ані бебібоксів, ані їхнього грошового еквіваленту. Про це свідчать відповідні документи Мінсоцполітики та Мін’юсту, повідомляють журналісти  Bihus.Info.

29 липня 2020 р. уряд замінив “пакунок малюка” фінансовою допомогою – 5 тис. грн на одного новонародженого. Монетизація почала діяти з 1 вересня того ж року.

Але щоб отримати гроші, батьки мали пройти громіздку бюрократичну процедуру після народження дитини, ще й під час карантину. До того ж пакунки почали закінчуватись у пологових раніше, ніж рішення про монетизацію набрало сили, пише видання. Тож тисячі родин залишились і без бебібоксу, і без виплат.

Згідно з відповідями двох міністерств на запити журналістів, з 1 вересня 2020 р. по 1 січня 2021 р. в Україні народилося майже 106 тис. немовлят. Видано 9,5 тис. бебібоксів, а 82,3 тис. родин звернулись по грошову компенсацію. Тобто 14,2 тис. сімей новонароджених у вересні-грудні не отримали нічого.

Як пише видання з посиланням на співзасновника компанії-виробника бебібоксів Дмитра Довгалюка, загалом за 2020 рік кількість тих, хто не отримав “пакунок малюка”, вдвічі більша.

“Разом десь 230 тисяч сімей отримали таку допомогу, при цьому народжуваність десь 270-280 тисяч за минулий рік мала бути. Я думаю, що тисяч 30-40 дітей нічого не отримали,” – зазначив Дмитро Довгалюк. І додав, що загалом у 2020 році видано приблизно 150 тис. бебібоксів і виплачено грошових компенсацій близько 80 тис. отримувачів.

Цікаво, що з 24 жовтня 2020 р. таки уряд повернув бебібокси, тож тепер батьки можуть обрати між “пакунком малюка” і 5 тис. гривень на картку.

Зазначається, якщо на момент виписки бебібоксів в лікарні немає, але сім’я хоче саме пакунок, слід узяти в пологовому довідку про неотримання бебібоксу і протягом 30 днів з дня народження дитини подати заяву до органу соцзахисту населення за місцем проживання або перебування. До заяви додається копія свідоцтва про народження дитини.

А щоб отримати грошову компенсацію, треба взяти в пологовому довідку про неотримання “пакунку малюка”, відкрити картку в ПриватБанку і подати заяву та копії низки документів у підрозділ соцзахисту.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon