Виставку створили фахівці Українського інституту національної пам`яті (УІНП) до Дня Збройних сил. Виставковий проєкт розповідає про історію військових формувань на теренах України від часів Київської держави Русь до сьогодення, зокрема про однострої та зброю українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви. Виставку відвідали співробітники облвійськкомату та викладачі й курсанти Полтавського Військового коледжу сержантів Військового Інституту телекомунікацій й інформатизації  імені Героїв Крут.

Організатори виставки (а це Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП) стверджують: славні бойові традиції українців формувалися впродовж багатьох минулих століть, українці були і залишаються народом-військом. Його історія сягає Древньої Київської держави Русі: князівська дружина вдало боронила рідну землю від ворогів, воїни Русі тисячу років тому прогриміли на всю Європу успішними походами на Візантію та розгромом Хазарського каганату. У князівстві Литовському і Речі Посполитій цінували сформовані з українців бойові загони, особливо славилися своїми бойовими якостями волинські та подільські корогви. Козацька піхота була кращою у Східній Європі. Виставка Інституту нацпам’яті висвітлює також такі військові з`єднання як Українські Січові стрільці, Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія.


«Століттями ворожа російська пропаганда переконувала, що українці – миролюбний народ, який не мав свого війська. Щонайменше, як могли нас називати російсько-імперські пропагандисти – «бандіти», «банди ізмєнніков». Наш проєкт надає можливість усвідомити сучасним воїнам, що вони спираються на потужну національну традицію. Тому, серед іншого, розробники прагнуть показати важливість перетворення нашої армії із «совкової» у справжню, національну, українську. Російських агресорів у нинішній війні переможе не пострадянська, а саме українська армія. Історія українського війська — той історичний досвід, який може бути використаний сьогодні», – запевняє регіональний представник УІНП Олег Пустовгар. 

«Далеко не у всіх є можливість фізично ознайомитися із цими матеріалами. Тож краєзнавчий музей оприлюднить посилання на сайт Українського інституту національної пам’яті, щоб з виставкою можна було ознайомитися віртуально», – повідомила Наталія Кузьменко, старша наукова співробітниця Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського.

«Виставка дуже цікава і інформативна. З 2017 року наше військо отримало нові однострій та символіку, які віддзеркалюють власні мілітарні традиції. Виставка дає нам змогу розібратися навіть у тому, що наша сучасна форма містить елементи історичного одягу попередників. Навіть той же шеврон-Тризуб, що зараз на мені – це традиція Армії УНР. У підростаючого покоління зараз велика інформаційна прогалина – мало хто знає свою справжню історію. Тож проведення таких заходів дуже корисне», – поділився враженнями, в.о. заступника начальника Полтавського військового коледжу з морально-психологічного забезпечення Роман Цибульов. 

Виставка «Воїни. Історія українського війська» у краєзнавчому музеї експонуватиметься впродовж наступних двох тижнів. 

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Світлини: державне агентство «Укрінформ» (Сергій Пустовіт)

Підписуйся на нас в Telegram та Instagram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon