Невідомо, коли почався зворотній відлік часу для Наталії (ім’я змінено), Можливо тоді, коли її почав бити чоловік, а можливо тоді, коли вона потрапила в автомобільну аварію та отримала важкі травми, чи тоді, коли за станом здоров’я не змогла виконувати свої батьківські обов’язки та була позбавлена батьківських прав, чи скоріше тоді, коли син вже виріс і живучи разом з нею почав її бити. В свої 47  вона виглядала років на 20 старшою, всі хто не знав Наталію називають її бабусею, знаючи ж її справжній  вік такого вже не скажеш….

Син ображав матір постійно, проте вона терпіла та прощала, адже не хотіла сину нашкодити. Проте сусіди почали звертатися до поліції та соціальної служби. Неодноразово Артем притягувався до адмінвідповідальності, а міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді жінка була направлена за кошти міської ради до Притулку для жінок, які постраждали від насильства в сім’ї терміном на 3 місяці. І ось знову Наталія повернулася додому. Була весна, природа оживала, вони вдвох працювали по господарств і здається все у них з Артемом мало б бути добре. Проте недовго тривало затишшя, восени жінка від завданих побоїв знову потрапила в лікарню.

Яка відповідальність може бути для кривдника ми поцікавились у керівника центру соціальних служб Юлії Кабушки? 

  • Відповідно до статті 1261 КК України домашнє насильство – умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Суб’єктивна сторона характеризується умислом та систематичністю.

Ознака “систематичність” характеризує діяння як таке, що було вчинено три і більше разів (тобто особа притягалася до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Оскільки Артем вже мав 3 адмінпорушення за вчинення домашнього насильства, тож можливо нестиме кримінальну відповідальність за свої дії. Працівниками соціальних служб були відновлені документи жінки які були втрачені. З лікарні жінку відвезли знову у безпечне місце, проте ходити самостійно жінка поки не може. 

Юлія, чи  дійсно жінки Пирятина страждають від домашнього насильства? 

До нашого центру  з початку цього року від  поліції надійшло 14 повідомлень щодо сімей, в яких зафіксовані факти домашнього насильства. За результатами проведеної роботи 1 сім’я поставлена на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах. Сімʼям надана інформація щодо мирного вирішення конфліктів, про послуги нашого центру, наслідки порушення законодавства щодо домашнього насильства. 

 Скільки взагалі жінок було направлено до притулку?

Протягом 2019-2020 року 4 жінки з 5 дітьми направлені до Притулку для жінок, що постраждали від насилля до Полтави. Всі 3 випадки в результаті вирішені позитивно, коло насильства по відношенню до жінок нарешті розімкнулося.

Контакти міського центру соцслужб: Героїв Майдану 2

Тел: (05358) 3-22-99  e-mail: pir_mcsssdm@ukr.net

Сторінка у Facebook

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon