У Полтаві урочисто відкрили  інформаційну (анотаційну) пам’ятну дошку Євгену Коновальцю з нагоди сторіччя створення Української військової організації (УВО). Розмістили її на фасаді будівлі полтавської ЗОШ №34 Полтавської міської ради, яка розташована за адресою: бульвар Євгена Коновальця, 8 (мікрорайон Сади-2).

Патріотична громадськість Полтавщини віддає шану героям, які не склали зброї після поразки, не піддалися відчаю і зневірі, в умовах окупації підняли високо прапор національно-визвольної боротьби українського народу, очолили цю боротьбу і передали наступним поколінням кращі традиції Армії УНР і цінності борців Української Революції через УВО – ОУН до УПА і сучасних Збройних сил України. На цьому наголосила ведуча церемонії відкриття і голова громадського оргкомітету із встановлення пам’ятної дошки, член ОУН Ніна Кирпотіна.

https://www.youtube.com/watch?v=QGgupqjvZJc&feature=emb_logo&ab_channel=mistotvpoltava

 Зокрема, до збору коштів долучилися Краєзнавчо-історичний клуб ім. Федора Борківського при Полтавській центральній міській бібліотеці, Ліга громадських організацій «Громада Полтавщини», Полтавська обласна організація ОУН, Полтавський осередок ГО «Сокіл», Полтавська обласна організація ВГО «Товариство українських офіцерів», ГО «Козацька громада Полтавської області», Громадська Рада при Полтавській обласній раді.

 «Дошку створено на кошти, зібрані пожертвами громадян. Це проєкт – суто громадський. Українська військова організація була створена в серпні 1920 р. за ініціативи групи старшин колишніх Січових стрільців та інших підрозділів Армії УНР. Її натхненником і керівником був полковник Армії УНР, колишній командир корпусу Січових стрільців Армії УНР Євген Коновалець. Метою організації було вибороти втрачену у програній війні Українську Соборну Самостійну Державу шляхом об’єднання всіх здорових українських сил. Головними засобами стали пропаганда української ідеї і виховання борців за українську державність, індивідуальний терор проти особливо агресивних представників польської окупаційної влади, акти саботажу, накопичення зброї, військовий вишкіл членства Організації. Символами УВО стали імена Ольга Басараб, сотник Юліан Головінський, полковник Андрій Мельник, полковник Євген Коновалець… Саме Євгену Коновальцю вдалося з’єднати розрізнені середовища навколо справи визволення України», – розповіла Ніна Кирпотіна.

 Про Євгена Коновальця як типового представника справжнього громадянина, бійця за незалежність Української держави сторічної давнини, про його особистість як приклад для покоління військових нинішніх Збройних сил України говорив у своєму виступі Едуард Бородай, заступник військового комісара Полтавської області. 

 «Згідно з Законом «Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у 20 ст.» УВО й ОУН  визнано організаціями, які боролись за незалежність у 20 ст. Діяльність УВО мала не лише збройний характер: видавалася і поширювалася просвітницька  література, листівки, газети, бюлетені. Згодом УВО стало однією з основних організацій, які увійшли у новостворену Організацію Українських Націоналістів. У Полтаві в рамках декомунізації у 2016 році бульвар комуністичного військового злочинця маршала Конєва перейменовано на честь Євгена Коновальця. Цьогоріч з ініціативи УІНП Верховна Рада прийняла Постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», згідно з якою 100-річчя з часу заснування УВО відзначається на державному рівні. Встановлення інформаційної (анотаційної) пам’ятної дошки підтримано міською  комісією з питань найменування та перейменування елементів міського середовища та інфраструктури, увічнення пам’яті осіб та подій та  художньою радою при Полтавській міській раді й погоджено рішенням виконкому Полтавської міськради», – повідомив член цієї топонімічної комісії, ініціатор появи нового місця пам’яті, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті  в Полтавській області Олег Пустовгар. Він висловив сподівання, що дошка «виконає не лише функцію інформаційну як позначення, на честь кого названо цей бульвар, але і матиме місію патріотичного виховання молоді». 

«Для того, щоб виховати справжніх патріотів, українців, ми активно включилися в цю роботу, і сьогодні в нас велика подія – ми вже відкрили цю дошку, вшанували пам’ять Євгена Коновальця. Учні знають про нього, вчителі знають про нього, мікрорайон буде знати про нього тепер»,- висловила думку директор Полтавської ЗОШ №34 Любов Єрмак. 

Присутні переглянули інформаційно-просвітницький ролик до 100-річчя УВО, створений цьогоріч Інститутом нацпам’яті спільно з Bober Film Studio.

Урочистості відвідали  курсанти Полтавського  військового коледжу Інституту телекомунікацій та зв’язку імені Героїв Крут, діячі ОУН, співробітники обласного військкомату, краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, вчителі школи №34. 

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП, ОУН, громадський оргкомітет із встановлення пам’ятної дошкиСвітлини: інформагенція Міноборони  «АрміяІнформ», ОУН

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon