Ця історія показує, наскільки легко в нашій країні будь-кого ошукати, відібрати його власність та фізично знищити. І якщо ти досі віриш, що тебе захистять правоохоронні органи, то пора б вже перестати бути наївним. Адже в таких випадках правоохоронці зазвичай допоможуть ще й зробити тебе винним.


Пані Ганна – звичайна українська жінка. Самотня, сільська, без лишньої копійки грошей, у холодній хаті. Вже розміняла восьмий десяток, бачила в житті всього, і на старість хотілося б просто відпочити. Та не склалося…
У 2014 році до пані Ганни прийшов її сьогодні вже покійний племінник Олександр Козін, чи не єдиний родич. На той час він працював начальником управління агропромислового розвитку при Гребінківській РДА, а пенсіонерка нещодавно повернулась додому після важкої операції на ногах і ледь могла ходити навіть по будинку. Родич попросив у неї віддати йому земельний пай, який він планував обробляти в агрофірмі. На той час Олександр разом зі своїм “партнером” Романом Довбишем збирав у людей землі для підприємства СТОВ “Прогрес”, що знаходиться у Майорщині. Для жителів пирятинських сіл Олександрівки та Рівного це знайома структура. Саме їхні машини весь час порушують правила перевезення і руйнують дороги в цих селах. Роками влада бореться з цим, але все марно. доходить навіть до того, що представники фірми викопують обмежувальні знаки на в’їзді в село, щоб багатотонні вантажівки могли їздити спокійно.
Одинока пенсіонерка без жодних вагань вирішила допомогти родичу, хоча, як сама говорить, до цього часу він рідко згадував про її існування. Та й сама ж розраховувала на копійчину, щоб взимку мати змогу в хаті натопити. Наступного ж дня Олександр Козін приїхав до неї, щоб підписати документи. Жінка все підписала та віддала державний акт на неї. Племінник пообіцяв вчасно платити гроші та надавати різну допомогу старенькій. Договір підписали строком на 5 років. І з цього часу жінка намагалася додзвонитися до племінника, але він весь час був зайнятий. Пізніше, через 8 місяців, до неї приїхав представник “Прогресу” Роман Довбиш і привіз пенсіонерці різні документи, у яких бабуся розібратися сама не могла.


“Він сказав, що це договір на оренду землі мій. І що вони хочуть його переукласти та платити мені не 5%, а 7%. Я звісно зраділа, адже живу сама, грошей ледь на хліб вистачає. Я перепитала, де ж мій племінник Саша і чого з ним немає зв’язку, адже обіцяв і по дому помагати. Він сказав, що це ж він і попросив його приїхати та підписати. А не бере трубку від мене, бо дуже справ багато. Окулярів я не знайшла, та і роздивитися не змогла, що там написано було. Але ж якщо це Саша попросив підписати, то я і повірила, підписала” – говорить жінка.


Свого родича, якого виглядала із дня в день, жінка побачила аж наступного літа. Він приїхав до неї і сказав, щоб забирала в “Прогресу” свою землю, адже він більше не буде нею займатися. Як з’ясувалось згодом, племінник зі своїм партнером хотіли стати депутатами і позичили в когось гроші для цього. Вибори програли, тому віддавати вирішили землею…
А через три місяці ще не старий племінник пенсіонерки зліг із інсультом, декілька років так пролежав і помер.
Пані Галина телефонувала на підприємство і просила розірвати договір. Але як говорить, її переконали, що нехай вже закінчиться термін у 2019 році, тоді вже розірвуть. Здавалося б, у чому проблема? Орендар має платити. Проте за весь цей час жінка лише частково змогла отримати гроші за свою землю.


“Платили не вчасно, доводилось десятки раз дзвонити до них і просити привезти мені гроші. Інколи давали замість грошей свійською птицею. Зерно я за цей час лише один раз отримала від них”, – розповідає пенсіонерка.

Потім, у січні 2019, до неї приїхала представниця орендаря і сказала, що привезла одноразову допомогу. Пенсіонерка зраділа, але як з’ясувалося, гроші отримає лише, якщо зараз підпише додаткову угоду на 10 років!
Жінка відмовилась, тому залишилась без грошей взагалі. Коли ж закінчився договір, у травні 2019, пенсіонерка отримала ще один “сюрприз”. Їй повідомили, що термін договору продовжений аж до 2029 року. Згодом жінка зрозуміла, що в листопаді 2015 підписувала не лише додаток про збільшення ставки, а що їй насправді підсунули продовженням договору аж на 15 років!
Бабуся, хоч і має більше 70 років, та все ж вирішила відстоювати своє. Почала писати листи до правоохоронних органів, але скрізь отримувала банальні стандартні відповіді типу “ваше звернення розглянуто, порушень не виявлено”. Пізніше пані Галина розшукала безкоштовного адвоката і вирішила подавати на суд. Жінка хотіла через суд повернути свою землю та отримати ті гроші, які не доплатив орендар. У ході судових процесів – жінка говорить – її адвокат майже не розповідав, що там відбувається і у неї складалося враження, що він просто домовився з орендарем. У позовній заяві вказано, що “потерпіла підписала додаткову угоду не читаючи, тому що їй показали, що орендна плата збільшується з 5% до 7% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а про те, що збільшується строк оренди до 31.12.2029 року, вона не знала, тобто, її свідомо ввели в оману про умови договору. Оскільки позивач вважала, що договір діє до травня 2019 року, вона письмово звернулася до СТОВ «Прогрес» з вимогою розірвати договір. СТОВ «Прогрес» на її звернення відповіді не надав, орендну плату за 2018 рік не сплатив.”
Під час судового процесу до пенсіонерки постійно телефонували з погрозами та розповідали, що нічого вона не виграє. На суді представник орендаря заявив, що жінка їх дурить, адже вона повністю була обізнана з умовами договору і всі гроші вчасно отримувала. Підтвердженням цього вони надали документи, що гроші направляли через пошту. Сама ж пенсіонерка це заперечує.


Вони говорять, що направляли мені через поштарку гроші. Я попросила їх надати документи якісь. Вони дали платіжки. Але там не мій підпис стоїть! На суді я просила звернути увагу на це, та мене ніхто навіть не слухав”,– говорить жінка.


Це майже вбило жінку. Несправедливість, наклеп та розуміння, що кошти не повернеш. Бідолашна пані Ганна двічі намагалась покінчити з життям. Але одного раз її вчасно врятували медики, другого разу поліцейські ледь не зрук вихопили мотузку, на якій вона планувала повіситись.
Тепер жінка просто не знає що робити і куди звертатись, адже все, що було вдома вже давно продала, щоб хоч якось вижити.
На день народження до неї до неї зателефонував колишній адвокат: “Ти ж там збиралась повіситись. Ще не повісилась? Жива? Так може тобі допомогти?” – саме такими страшними цинічними словами її привітав адвокат. Вражена жінка знайшла номер полтавської спілки адвокатів та поскаржилась туди на такого “захисника”. У результаті отримала листа, де їй погрожували судом за наклеп на колегу. Після програшу в суді жінка подала апеляцію, але там їй відмовили, посилаючись на те, що місцевий суд підтвердив достовірність документів про сплату, тому вони не можуть розглядати повторно заяву без вагомих доказів. Тож тепер пенсіонерка на своєму 74 році життя, можна сказати, що подарувала земельну ділянку шахраям. І не відомо, чи в подальшому їй будуть виплачувати хоч якісь гроші за землю. А на носі морози і як вижити за мінімальну пенсію, не отримуючи коштів за пай, пані Ганна не знає.

Поділись цим дописом з друзями та підписуйся на нас в Telegram та Instagram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon