28-го листопада в День пам’ять жертв Голодомору-геноциду о 16:00 полтавці долучилися до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті». На заклик патріотичних сил мешканці облцентру цьогоріч вперше зібралися біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору-геноциду. Це нове місце пам’яті невинно убієнним створено нещодавно у сквері на розі вулиць Панаса Мирного, Європейської та Кагамлика.

«Для нас це не просто масове вбивство українців тоталітарним режимом СРСР – це штучне знищення господарського, інтелігентного та панського менталітету Нації, який ми розвивали в генах тисячу років. Всі, хто мав особисту точку зору, свою власність, свою позицію, своє мислення – були убиті, щоб лишити керованих рабів, яких мали загнати в колгоспи та комуністичні концтабори! Потрібно піднімати це питання на дипломатичному рівні й вимагати репарацій від правонаступника СРСР – Росії, яка й зараз хоче загарбати Україну. Ніколи не пробачимо вбивцям цей страшний злочин, наслідки якого ми бачимо і в наші дні – приміром відсутність середнього класу», – звернувся до учасників меморіальної акції один із ініціаторів спорудження пам’ятного знаку, депутат міськради Юліан Матвійчук. Депутат додав, що ініціюватиме всеукраїнський конкурс на проєкт меморіального комплексу у Полтаві, присвяченого пам’яті жертв Голодоморів ХХ століття.

Олег Пустовгар

Також перед присутніми виступив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) в Полтавській області Олег Пустовгар. Він говорив про те, що штучно влаштований голод був справжнім геноцидом українського народу з боку радянської влади. Згадав і занесення цілих сіл на «чорні дошки» і розстріли та терміни за три колоски. «Історичні факти доводять, що голод був спланованою операцією комуністичної партії Радянського Союзу, наслідком якої стало знищення мільйонів українців, які не підкорялися радянській системі», – розповів Олег Пустовгар. Він акцентував на важливому уроці історії: «Шляхом окупації з боку більшовицької Росії була знищена Українська Народна Республіка, проголошена у 1917 році . Голодомор-прямий наслідок втрати державності. У Москві вдалися до вбивства голодом, аби знищити українців як націю, що могла поставити питання про відновлення незалежної держави». 

Полтавці поставили до пам’ятного знаку свічки та поклали квіти. І вшанували жертв Голодоморів хвилиною мовчання.

З ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП на полтавських телеканалах «ІРТ», «Місто+» і «Центральний» у суботу, 28 листопада продемонстрували документальний короткометражний фільм УІНП «Повстання проти голоду», що створений в межах просвітницької кампанії до 87-х роковин Голодомору. 

Розповідається про спротив українського селянства під час колективізації 1930-тих років, що став передумовою здійснення геноциду щодо українців сталінським комуністичним режимом. У 1930-му році в Україні було понад 4000 масових виступів, в яких взяли участь мільйон 200 тисяч осіб. 

Юліан Матвійчук

Північно-східний відділ УІНП

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon