«Михайло Остроградський – будівничий флоту незалежної України». Так називається короткометражне документальне просвітницько-краєзнавче відео про Михайла Остроградського (1870-1923) – контр-адмірала, командувача Чорноморським військово-морським флотом України у період Української революції 1917-21 рр., борця за незалежність України у ХХ столітті, уродженця  села Пашенівка, яке нині належить до Хорішківського старостату Козельщинської селищної ради Полтавської області.

Спікерами-оповідачами виступили регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар, режисер науково-документального фільму «Тризуб Нептуна» Іван Канівець та член вченої ради Науково-дослідного інституту українознавства Андрій Іванець. Також відзнято коментарі бійців бригади морської піхоти Збройних сил України імені Михайла Остроградського Данила Гусака й Дмитра Тичини. 

«Взяв участь у підготовці цього відеоматеріалу до 150-річчя уродженця Полтавщини після того, як ґрунтовно ознайомився із монографією дослідника із Запоріжжя Ігоря Гриценка. Нагадаю, що згідно із Постановою Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», ювілей Михайла Остроградського – військового діяча, контр-адмірала Військово-морського флоту УНР і Української держави відзначався торік  на державному рівні. Важливо, що саме Український культурний фонд посприяв донесенню до українців історичної правди про нашого земляка. Адже ця державна установа, яка співпрацює з Міністерством культури України й покликана підтримувати національну культуру, національну пам’ять та мистецтво, дбати про доступ громадян до національного культурного надбання», – прокоментував Олег Пустовгар. 

20-хвилинне документальне відео розповідає про яскраву, але, на жаль, маловідому постать часів військово-морського будівництва УНР та Української Держави, представника України в Криму у 1918 році Михайла Остроградського.

«Михайло Остроградський піднімав українські прапори над Чорноморським флотом, розбудовував флот УНР, створював «синьо-жовту» морську піхоту. Стояв кісткою у горлі Росії на морі. Саме тому радянські й російські історики намагалася взагалі стерти його ім’я із пам’яті українців», – так відгукнулися на появу в інформаційному просторі свого культурологічного продукту редактор «Новинарні» Дмитро Лиховій та журналістка цього інтернет-видання Катерина Стулень.

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon