Сергій Пазюк не готовий

На виконкомі начальник відділу архітектури Марина Зергані представила питання  надання дозволу  підприємцю  на проведення реконструкції та облаштування окремого входу по головному фасаду будівлі з боку вулиці Ярмаркова. Доповідач відразу зазначила, що буде відстоювати збереження фасаду будівлі. Квартира належить підприємцю, але знаходиться в історичній будівлі, яка становить  архітектурну пам’ятку для пирятинців. Цьому будинку як мінімум 150 років, належав він купцю ІІІ гільдії Супруну, що був власником великого бізнесу в Пирятині в другій половині 19 століття. Сергій Пазюк  зауважив, що навіть якщо  власник дотримається всіх рекомендацій, то будівля втратить все одно свій зовнішній вигляд.  Власник має намір  зробити з центрального вікна  вхідні двері, і ймовірніше за все навряд буде витрачати  гроші на деревяні двері, які відповідатимуть  стилю того часу. Якщо будуть двері – то має бути й ганок та сходи, адже фундамент будівлі високий.  

“Давайте будемо казати правду… Ми ж всі тут розуміємо, що   жити в тій квартирі вона навряд буде, і   облаштує там якийсь магазин, встановить пластикові вікна та двері. Таких будівель в місті не так багато, тому я пропоную зберегти її і не давати дозволу” – сказав Сергій Пазюк.

Начальник  відділу  культури і туризму Олена Гуленко розповіла, що дійсно  в  19 столітті двері цієї споруди виходили прямо на вулицю. Були вони саме там, де власниця хоче встановити. Проте  пирятинці  вже майже сто років   пам’ятають саме такий вигляд будівлі. Якщо підприємець дійсно дотримається вимог  і виконає  роботи у стилі того часу, то можливо будівля і  не зіпсує свій вигляд і буде відновлено історичну справдливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Пирятині встановили інформаційні таблички біля історичних будівель

Але розглянувши фото  дверей, які пропонує встановити власник, і керівник відділу культури, і Марина Зергані, і  члени виконкому дійшли згоди, що таких дверей у 19 столітті не було. Тому виконком не надав дозвіл на зміни. Лише два члени виконкому утримались від голосування. Тому можна сказати, що хоч трішки, але сьогодні вдалось зберегти частину історії міста.

Підписуйся на нас в Telegram та Instagram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon