У березні цього року Пирятинська міська рада прийняла важливе рішення для громади: на території нашої ОТГ виконавчий комітет заборонив продавати та використовувати штучні квіти. 

Таке рішення не часто приймають у пострадянських країнах, адже  багато людей не розуміють та не усвідомлюють, що штучні квіти – це збочення і вони не мають нічого спільного з вшануванням пам’яті померлих. Але окрім цього штучні квіти – це також небезпечно! Під дією сонця пластик починає виділяти різні речовини, які інколи  навіть дуже шкідливі. Тоді відвідини могил можуть призвести до випадків різкого погіршення самопочуття.

O-credit [CPS] UA

Головна ж небезпека від штучних квітів, якими прикрашають кладовища полягає у тому, що їх як правило, спалюють під час прибирання кладовищ і в повітря потрапляють  тисячі небезпечних речовин. Серед усіх речовин, що виділяються при спалюванні, найбільшу небезпеку становлять діоксини. Діоксини – це сильні канцерогени, які небезпечні в будь-яких концентраціях. Крім онкологічних захворювань, вони також можуть викликати придушення імунітету, безпліддя, природжені патології. Вчені визначили, що в результаті сміттєспалювання навіть в радіусі 24 км простежується діоксинове забруднення. Маленькими дозами, рік за роком, діоксини накопичуються в організмі, поступово підриваючи імунну систему людини.

Так, забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому.  Навіть церква вже починає закликати людей не використовувати пластикові квіти. Але схоже що для пирятинських підприємців деяких це все неважливо!  На сайті судової влади ми знайшли цікаве судове рішення.  

04 вересня 2020 року (згідно відбитку поштового штампу на конверті) ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Пирятинської міської ради Полтавської області про визнання рішення виконавчого комітету Пирятинської міської ради Полтавської області від 25.03.2020 №88 “Про заборону використання штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів, на об`єктах благоустрою Пирятинської міської ОТГ” протиправним та нечинним.

Із матеріалів суду

Підставою для звернення до суду позивач визначила порушення своїх прав у сфері публічно-правових відносин у зв`язку з прийняттям виконавчим комітетом Пирятинської міської ради рішення від 25.03.2020 №88 “Про заборону використання штучних квітів, виготовлених із синтетичних полімерів, на об`єктах благоустрою Пирятинської міської ОТГ”.

Тож тепер  суд буде вирішувати чи мають пирятинці  право дихати не отруйним повітрям, чи підприємці повинні будь що отримувати прибуток? 

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon