Сьогодні на профільній комісії розглядали ряд питань, що стосуються культури.  Очільник відділу Олена Гуленко інформувала про  досягнення за минулий рік. Та голова комісії поставила логічне питання:де ж ваша обіцяна Програма на 2021 рік?

  Як ми писали раніше,  програма культурно мистецьких заходів на 2021 рік  не була прийнята міською радою і   фактично проведення  всіх заходів  на території  громади  стало під загрозою.  Хоч багато противників культури  розповідало про карантин, та  заходи відбуваються. З дотриманням карантинних обмежень, частково в онлайн режимі. Про це й повідомила начальник відділу, а також про те, що в січні відбулося вже 2 конкурси для малечі громади. Закладів культури на сьогодні близько шести десятків (бібліотеки, клуби, музеї) і всі вони запланували низку заходів. А без прийняття програми це просто неможливо. Ну або купувати призи, декорації, квіти і т д за власні кошти. При мінімалці – не дуже райдужна перспектива…

На минулій сесії, яка як ми пам’ятаємо, відбулася зі скандалом – прийшли жителі міста  захищати роботу  відділу культури. Меру довелося навіть викликати на допомогу тітушок та поліцію. Але  жителі донесли свою позицію і мер запевний та пообіцяв, що  на наступну сесію приймуть програму. (Є відео та аудіозапис). Тому логічно голова комісії Аліна Захарченко  запитала знову: чи буде програма? Заступник голови Тамара Коваленко   відповіла, що на цю сесію також не буде виноситись  це питання… 

“Ми зараз  працюємо над  створенням іншої програми. Її треба доопрацювати,адже  наприклад не доцільно, щоб  в одному селі просили на квіти  5000, а в  іншому 10 000. Тому ми шукаємо варіанти як це все оптимузувати” – говорить Тамара Коваленко.

Також вона щось розповідає про любимих та нелюбимих дочок. Тільки факт в тому, що захід до Дня народження відомого на весь світ пирятинця Євгена Гребінки провести нема коштів. На що ж там кошти спитаєте? Та якщо по совковому проводити – то й правда ні на що. Галочку можна й без коштів поставити. 

Щодо Програми, Олена Гуленко ж  повідомила, що  всі  необхідні документи були подані і розроблені вже давно, але дійсно,  зараз вирішили не приймати програму і змінити її.”

“КУЛЬТУРА НЕ Є В СПИСКУ ПЕРШОЧЕРГОВИХ  ЗАВДАНЬ”, – АНДРІЙ СІМОНОВ

Міський голова  Андрій Сімонов   повідомив, що на жаль, але культура зараз не є в пріоритеті і  фінансувати її не обов’язково в повному обсязі, а краще  скоротити та витратити гроші на ремонти.  Також мер повідомив про  неминучу оптимізацію сільських клубів.  Точніше їхнє закриття і  перетворення на культурно-громадські центри. Щоправда  вони будуть не в кожному селі. Пріоритетами будуть села,  в яких населення  від 1500 тисячі.  А от  Малютенцям, Смотрикам та Теплівці  треба буде визначитися, де в них буде центр громади і в якому саме селі буде такий аналог нинішнього сільського клубу.   Як ми розуміємо, то в маленьких селах будуть закривати клуби, а  створювати нові, в більших селах, куди тепер будуть змушені зїжджатися люди з маленьких сіл. Якось це  чесно кажучи не дуже схоже на  обіцяний перед виборами  розквіт сіл. Та й не зовсім зрозуміло, де саме в цій схемі оптимізації – кінотеатр.

Депутат Захарченко  запитала, як же зараз працювати  відділу, коли ось наприклад  у лютому буде відкриття меморіальної дошки видатному пирятинцю Євгену Гребінці?   адже якщо програма не прийнята – то  як проводити захід? На що міський голова пообіцяв, що  на цій сесії виділять частину грошей на такі заходи, поки не розроблять програму які він запропонував. Хоча, як памятаємо, Андрій Сімонов  публічно на минулій сесії вже давав слово, що на наступну повністю прийме програму. Але… Слова так і залишилися словами.  Сергій Пазюк перебив мера  і сказав, що  ні програму, ні частину коштів на першочергові заходи  виділити не вийде. На що мер відповів, що треба постаратися.  Дивна ситуація…

 Аліна Захарченко також зачитала звернення від жителів міста

Ось тут  до мене, та і як я знаю до міської ради також надійшло звернення від пирятинців. Тут  багато, дуже багато підписів  за те, щоб   міська рада не намагалася  заважати роботі відділу, а сприяла. Адже як пишуть люди, вони задоволені роботою  працівників відділу та просять   в зв’язку з приєднанням нових закладів сприяти їхньому розвитку. Особисто від себе додам,  що  Олена Гуленко та Наталія Половка   є справжніми професіоналами своєї справи і вони за цей рік вивели культуру на новий рівень.  В громаді проведено дуже  багато нових заходів, які сподобались жителям. Тому я прошу особисто від себе також – сприяти  їхній роботі” –  сказала Захарченко. 

 Сергій Пазюк   попросив  керівника відділу   розвивати  такий захід як “Родослів”.  Мабуть, йому раптово дійшло, що не прийнявши програму  відділу, Родослів, який так люблять в селах, також став під загрозою. Секретар ради також попросив звернути увагу на археологію, адже з його слів, дуже багато в нас визначних місць, але місцеві фермери   розорюють їх. Особливо кричуща ситуація в Березовій Рудці. Звісно, і родослів, і археологічні пам’ятки відділ пообіцяв взяти на контроль. Тільки ж без коштів це звісно ж неможливо.

Дивна репліка також прозвучала від мера. Він повідомив, що  будинок культури знаходиться в аварійному стані і його терміново треба ремонтувати. Тому  в цьому році виділять два мільйони на ремонт. Потім цю цифру він вже збільшив до трьох. Також мер наголосив, що  попередні два роки влада зовсім не ремонтувала його і це погано.  Ну для тих хто не знає, то міська рада лише півтора роки, як забрала цей будинок культури з району. І попередні роки саме районна влада   не звертала уваги на приміщення і можна сказати, навмисно доводила його до такого стану, щоб передати місту. Тепер же роблять вигляд, що це не вони  були його власником. Хто забув, то коли півтора роки назад райрада передала після “боїв” будинок  місту, то  виїжджаючи забрала  з нього навіть дерев’яні ручки з туалету. А вже міська влада розробила ПКД на капітальний ремонт та почала ремонтувати дах. Та й таких дивацтв як, вибір між концертами й конкурсами та ремонтами раніше не було. Сподіваємося на те, що депутати будуть контролювати роботу найнятих громадою людей та захищати право громади на культурні послуги.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon