“У Великій Кручі буде екологічна катастрофа”

Майже такими словами почали лякати мешканців села представники теплопостачальної компанії.

До таких казок підприємство вдалося щоб не втратити сотні  клієнтів, яких нині обслуговує ДП Пирятин Теплопостачання.

А розпочалося все з того, що  мешканці села декілька років висловлюють своє невдоволення якістю послуг підприємства. Обладнання застаріле, теплотраса потребує термінового покращення. 

Ми  вирішили детальніше вивчити ситуацію яка склалася у Великій Кручі, і віднайшли багато цікавих матеріалів…

У 2017 році, провели аукціон з продажу права оренди котельні. Комісія віддала перевагу  ДП “Пирятинтеплопостачання”, після цього на сесії тодішньої ради було  затверджено зразок договору оренди  котельні за адресою: Героїв Майдану  120А,  на 10 років. Договір передбачав, що підприємство має  провести юридичну реєстрацію  та страхування об’єкту оренди, адже цього вимагає законодавство. Згідно п. 4.1 Договору термін даної угоди встановлено на 10 років з 02.10.2017р. до 02.10.2027р. включно, тому цей договір потребував нотаріального посвідчення.

Котельня у Великій Кручі

Згідно з ч. 1 ст. 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є нікчемним.

  Незважаючи на ці вимоги, підприємство ДП “Пирятинтеплопостачання” не зареєструвало договір від 29 вересня 2017 року та не застрахувало важливий стратегічний об’єкт. Пізніше представники компанії щоб зафіксувати своє, по суті фіктивне перебування  на орендованих потужностях, ймовірно змовившись з керівником комунального управління Бухтою О.В.  підписали ще один договір на оренду цього ж самого  підприємства, і тим же самим числом що і попередній договір. Але вже терміном на 2 роки та 8 місяців.  У 2020 році ДП “Пирятинтеплопостачання подає до суду щоб “легалізувати”  своє знаходження на об’єкті, але в позовній заяві їм було відмовлено, та визнано договір від 29 вересня 2017 року  з терміном дії оренди на 10 років – нікчемним.

Після фактично офіційного визнання  незаконним користуванням майна підприємство не припиняє  надавати свої послуги та отримує шалені прибутки “обдираючи” мешканців Кручі. Ймовірно вступивши у корупційну змову з керівництвом КП “ГЖЕД” Великої Кручі, підприємство без будь яких повноважень  та погоджень з органами місцевого самоврядування  уклало ще одну додаткову угоду  до вже офіційно визнаного фіктивного договору оренди з терміном 2 роки та 8 місяців,  продовживши його до травня 2022 року. Про цю угоду стало відомо лише зараз, наприкінці липня 2021 року під час засідання комісії виконавчого комітету Пирятинської міської ради, коли розглядали питання опалювального сезону на 21/22 роки. На згаданій додатковій угоді стоїть дата  30 квітня 2020 року. Проте  про наявність цієї угоди не знали ні голова колишньої Великокручанської сільради, ні голова комісії. Зі слів екс голови сільради,  ніяких додаткових угод чи інформації про них  на попередніх нарадах не було, тому з цього можна зробити висновок, що всі угоди були підписані виключно керівництвом згаданого підприємства.  Як з’ясувалося, ДП “Пирятинтеплопостачання” більше року не сплачувало орендну плату за  майно яким користується,  тим самим ввівши орендодавця  у фінансову залежність, який не маючи офіційно зареєстрованого договору не міг подати до суду на них.

Також, підприємство більше 3 років не сплачує податок на землю до бюджету громади на якій розміщені виробничі потужності. Таким чином, враховуючи текст судового рішення, можна стверджувати, що керівництво підприємства  зневажливо відноситься до  до населення якому надає послуги, і це створило конфліктні умови. Цинізмом дій керівництва ДП стало  від’єднання  споживачів які мають заборгованість від мережі  теплопостачання та перерозподіл  їх витрат на пересічних мешканців, які тепер змушені платити  і за квадратні метри інших приміщень. Такі дій ймовріно пов’язані з тим, що підприємство вирішило “залізти” в кишеню свідомим платникам, щоб не судитися з боржниками, що при вже згаданому нікчемному договорі є марною справою.

 Керівництво Пирятинської міської ради переймаючись серйозністю проблеми мешканців Великої Кручі  провело рід заходів  по забезпеченню  безперебійного  продовження опалювального сезону 2021/2022 та 22/23 років та зменшенню  витрат мешканців на опалення, отримання якісних послуг шляхом залучення  інвестицій на проведення реконструкції  та переоснащення діючої  газової котельні на альтернативні види палива, шляхом повної заміни  мережі теплопостачання та котельного обладнання, із збереженням в робочому стані  газового обладнання.

 У червні представники альтернативної компанії з теплопостачання провели зустріч з мешканцями авіамістечка у Великій Кручі та представили умови на яких готові “увійти” в це село. 

 На зустріч прийшли десятки людей, і всі вони висловили своє бажання припинити співпрацю з “Пирятинтеплопостачання”.  Компанія запропонувала альтернативу людям, та поділилася своїм вже успішним досвідом роботи на території громади, адже вже декілька років саме вони опалюють міську лікарню та адміністрацію.

Під час зустрічі у Великій Кручі

 Натомість ДП “Пирятинтеплопостачання”  розпочало брудну кампанію  проти людей та дискредитацію конкурентів, шляхом розповсюдження  чуток та домислів з недостовірною інформацією.  По всьому селу розклеїли оголошення оманливого характеру та  організацію збору підписів за “чисте довкілля”, тим самим відводячі  увагу людей від ключового питання, щоб черговий раз ствердитись на території де мешканці постійно отримують збитки від неякісних послуг.  

Листівки які розповсюджували у Кручі

Варто зазначити, що  у сьогоднішньому сучасному суспільстві екологічні вимоги стоять на першому місці, і будь яке виробництво повинно відповідати  встановленим критеріям  до вимог екологічної безпеки, будь то твердопаливне, або газове устаткування. 

 Чи дійсно інформація в розклеїних оголошеннях відповідає дійсності?

Основними перевагами палетів чи брикетів є те, що на відміну від вуглеводневих видів палива, таких як мазут або природний газ, які спалахують легко і мають поганий запах, до того ж забруднюють кисень і грунт при необережному використанні, пелети/брикети завдяки своїй щільності не самозаймисті, що забезпечує безпеку; вони горять без будь-якого запаху, не стріляють і не іскряться, практично не дають кіптяви, диму й інших шкідливих викидів. Правильний розмір і форма дозволяють зробити процеси навантаження і розвантаження автоматичними; при зберіганні вони займають у кілька разів менше місця на складах.

За останні роки в країнах Європейського Союзу в кілька разів збільшилася кількість виробництв і застосування пелет/брикет. Така ж ситуація в Канаді та в США, де цей ринок розвивається також динамічно. Згідно із законодавством Європарламенту, до 2025-го року країни ЄС зобов’язуються значно зменшити шкідливі викиди в атмосферу. У документі зазначено, що допустима концентрація шкідливих мікрочастинок у повітрі не може перевищувати 25 мікрограмів на 1 м3. Відповідно висновків експертів, такі показники здатне забезпечити лише біологічне паливо. Тому поширення твердого біопалива у вигляді пелет і брикетів стає дедалі популярнішим у всьому світі.

Основним, а за значимістю, можливо, і головним, є вплив на екологію планети. Викиди парникових газів, які утворюються при спалюванні корисних копалин (в т ч природний газ), порушують кліматичний баланс. Наслідки зміни клімату в останнє десятиліття стають все відчутними. Проливні дощі й урагани, сніг посеред весни, періоди тривалої посухи, повені, торнадо й інші природні явища виникають все частіше, і керувати ними ми не можемо. Єдиний доступний людям спосіб знизити темпи зміни клімату – це перехід на більш екологічно чисті джерела енергії, до яких належать відновлювані, або альтернативні: сонце, вітер, вода, пелети (брикети) та інші.

Завдяки чому викиди парникових газів в Європі знизились на 15%. Енергетика на альтернативних видах палива позитивно вплинула на розвиток економіки країн Європи.

 Щодо таких дій ДП “Пирятинтеплопостачання” та КП “ГЖЕД” Велика Круча, то мешканці Авіамістечка і надалі будуть змушені отримувати не якісні послуги та ще й сплачувати за них завищені тарифи, понад 2100 грн за гігакалорію, залишаючись працювати на застарілому обладнанні яке вже декілька разів завершило свій термін експлуатаціїю.

 Судячі з таких зухвалих дій стає прикро, що деякі особи, в тому числі і керівники установ заради особистих  цілей йдуть на посадові порушення покриваючи схеми грабування народу.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon