Армія пільговиків наступає! Хто має платити і чи доцільно витрачати кошти на  таку кількість  пільгових категорій?

Днями в міській раді провели засідання з питань організації пільгових перевезень на автобусних маршрутах в межах міської територіальної громади.

Вже декілька років  відшкодування пільгового перевезення в автобусах здійснювала лише попередня влада Пирятина. В районі ніхто перевізникам не платив. Хоча деякі сільради, такі як Давидівська та Грабарівська здійснювали відшкодування укрзалізниці за поїздки у приміських поїздах. 

 В Пирятині всього три маршрути по місту. На  кожний рейс розраховано по 2-3 місця. Але чи використовується вони по факту – не відомо. Єдиної системи яка б дала можливість встановити реальну кількість тих хто користується пільгами не має, і схоже що влада поки не планує її впроваджувати. У звʼязку з приєднанням до міської ради сіл навколо міста, до міської мережі перевезень  додалися 8 маршрутів. Щоб вирішити хто і як буде платити,  влада зібралась, поговорили, і вирішила особливо не змінювати систему, та використовувати стандартну процедуру:  Власник маршруту сам подає інформацію про кількість перевезень, потім  її погоджують на виконкомі і встановлюють  тариф, та оплачують за фіксовану кількість пільговиків.

 Нині  ж ми маємо  близько 5 000 пільговиків в Пирятині, та майже стільки ж в селах.

Це і інваліди війни, учасники бойових дій,  пенсіонери,  чорнобильці, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди,  ветерани військової служби,  ветерани податкової міліції, ветерани державно-кримінально-виконавчої  служби, ветерани  Державної служби спеціального  зв’язку та захисту інформації. 

Нині відслідкувати реальну кількість цих людей, які дійсно їдуть в автобусі і що з податків  буде оплачено не за пусте місце – неможливо. 

Як діє система пільгового  перевезення в сусідніх містах? 

У Лубнах впровадження автоматизовану систему обліку перевезення (оплати проїзду) пільгових категорій. Пільговики мають спеціальний електронний квиток, який при вході до транспорту   пред’являють. Також автобуси оснащені відеокамерами, що дає змогу відслідкувати, чи дійсно  пасажир використовує послугу за своїм квитком. 

Електронний квиток Лубенця

У більшості розвинених країн  вже давно введено електронні картки, які дозволяють   отримувати виключно необхідні пільги, і  вони дійсно направлені за призначенням. На жаль, у нашій країні досі існує ціла армія  фейкових пільговиків, які  викачують гроші платників податків та стараються ошукати державу. 

країни ЄСкраїни СНД
ПЕРЕВАГИ:
• Пільги на проїзд забезпечуються
шляхом адресної грошової
допомоги та різних знижок
транспортним підприємствам
• Максимальна мінімізація
пільгових категорій (до 5%
населення)
• Для малозабезпечених та
найбільш вразливих верств
населення державою надаються
пільги у вигляді індексації з/п,
зменшення податків, тощо
• Адресні виплати в основному
здійснюються з місцевих бюджетів
• Пільги з перевезення надаються
на регіональному та місцевому
рівні
НЕДОЛІКИ:
• відсутні
ПЕРЕВАГИ:
• Пільги на проїзд забезпечуються
шляхом адресної грошової
допомоги
• Адресні виплати здійснюються з
місцевих та державного бюджету
НЕДОЛІКИ:
• Розмір компенсації не відповідає
реальному розміру пільг у зв’язку з
великою кількістю існуючих
пільгових категорій
• Відсутність гнучкої системи оплати
пільг (в порівнянні з країнами ЄС)
Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon