Categories: Подорожі

ЩОДЕННИК МАНДРІВНИКА: АНДРІЙ МИЛЕНКО

Харчування та ночівля під час подорожей В одному з минулих випусків газети я писав про туристичне спорядження, яке є важливою складовою мандрівок. Це і намет, і спальний мішок, і туристичний килимок та інші речі. І хоч є люди, які вважають, що можна подорожувати без нічого, все-таки спорядження додає комфорту, автономності та є важливим доповненням мандрівника. Так як я подорожую самостійно, не користуючись послугами турфірм, – автостопом та іншими способами, не менш важливими питаннями, які постійно доводиться вирішувати, є харчування та ночівля в дорозі. Певен, читачам буде корисна ця інформація, адже я маю немалий досвід бюджетних подорожей не лише Україною, а й за її межами. Почнемо з харчування.

Скажу одразу, що в мандрівках я не харчуюсь в дорогих ресторанах, за винятком, якщо туди запрошують місцеві жителі і самі пригощають. Максимум це може бути недороге кафе, якщо немає змоги або часу приготувати собі їжу самостійно. Зазвичай в закладах харчування більший відсоток вартості страви йде за працю, аніж за самі продукти, тому готувати собі самому виходить значно дешевше. Коли я ночую в наметі на природі, то роблю це або на багатті або на газовому пальнику. Коли зупиняюсь у людей, то мене або пригощають, що переважно, або є змога приготувати собі на плиті, газовій чи електричній. Якщо планується прогулянка містом на весь день, готову їжу можна взяти з собою в ємність і пообідати, розігрівши в будь-якому місці, де є мікрохвильова піч.

  Це виходить дешевше, чим в закладах харчування і корисніше, чим “суха їжа”. Існують варіанти, як отримати харчі безкоштовно. Влітку та на початку осені є можливість харчуватися прямо з дерев – вишні, сливи, яблука, шовковиці та багато іншого, що дарує нам природа, можна знайти просто йдучи дорогою чи тротуаром, в місті або в селі. На ринку, де продають овочі та фрукти, можна попросити безкоштовно ті, які втратили товарний вигляд і вже їх ніхто не купить. У великих містах є пункти, де безкоштовно дають їжу нужденним, там теж є можливість похарчуватися. У монастирях можна попросити трапезу – я таке практикував в Молдові і мені не відмовляли. Стосовно ночівлі, можна виділити два основні способи, які я практикую в мандрах. Це намет і ночівля у людей – місцевих жителів. Кожен з них є цікавим по-своєму і вартий уваги. Намет є моїм другим домом в дорозі. Він не обмежує у виборі місця ночівлі і його можна поставити будь-де – в лісі, біля водойм, в горах, за містом, головне щоб там подобалось. Сучасні технології виробництва спорядження забезпечують комфорт і зручність для користувачів, тому мені в наметі тепло, затишно, я захищений від непогоди та отримую задоволення, ночуючи на природі. 

Щодо ночівлі у людей, то в більшості випадків я знаходжу нічліг завчасно через інтернет. Для цього є різні ресурси, але найпопулярніший і найвідоміший з них – Couchsurfing – мережа всесвітньої гостинності. Там можна не лише знаходити нічліг в різних містах нашої планети, а й самому приймати гостей в себе вдома. І все безкоштовно. Я зареєструвався на цьому сайті в 2015 році і з цього часу зупинявся в різних людей не лише в Україні, а й закордоном та неодноразово приймав в себе гостей-мандрівників. Завдяки каучсерфінгу, з багатьма людьми тепер підтримую спілкування та маю дружні відносини. Також в мандрівках буває, що люди самі пропонують нічліг та запрошують в гості. 

Світ добрий та гостинний. Декілька раз я шукав нічліг у місцевих жителів прямо в процесі подорожі. Заночувати можна скрізь, де є люди, головне не боятися запитувати про свої наміри і бажано робити це засвітла, так буде більше шансів на успіх. Особисто я запитую так: “Доброго вечора! Скажіть будь-ласка чи можна було б у вас безкоштовно заночувати? Мене звати Андрій, я мандрівник з Пирятина.” Таким чином зупинявся на нічліг в цілодобовій АЗС в м. Глухів на Сумщині, в колишній науково-дослідницькій лабораторії ТОВ “Рубіжанський барвник” на Луганщині, в будинку при монастирі Пресвятої Трійці в с. Сахарна Резинського району (Молдова). Також щороку в різних країнах організовується проєкт, під назвою “Дім для всіх”. Людина-організатор за свої кошти знімає житло в будь-якому місті, де вона забажає, завчасно його рекламує в соціальних мережах і туди можуть приїжджати та безкоштовно жити деякий час мандрівники з усього світу, дотримуючись певних правил. Я жив в 5 таких ДДВ і в двох з них мав відношення до організації. Наприклад, минулого року, спільно з подругою Дарією ми організували Дім для всіх в Кам’янці-Подільському (Хмельницька обл.) і з 1 травня по 5 червня прийняли 58 людей з України, Росії, Молдови, Польщі та Німеччини. Мандрівники зупинялись у нас безкоштовно, кожен хто хотів міг залишити добровільні фінансові пожертви. Хтось залишався на 1 день, а хтось жив 2 тижні і більше. На мою думку – це дуже цікавий і важливий проєкт: можна не лише самому пожити в іншому місті, а ще й приймати в себе подорожуючих, таким чином роблячи свій внесок в достаток навколишнього світу. Отже, знайти нічліг та їжу в мандрівках нескладно і це не залежить від вмісту вашого гаманця. Світ перебуває в достатку. Щодня на планеті викидаються в смітник сотні, тисячі кілограмів незіпсованої їжі, яку просто не встигли з’їсти. Щодня в різних населених пунктах простоює чимало квадратних метрів житлової площі, де ви могли б постелити свій килимок та спальник і заночувати. Найголовніше – коли ви самі знаходитесь не в мандрах і благополучно забезпечені їжею, теплом та іншими благами – діліться ними з людьми, які сьогодні їх не мають. Чим більше ви будете годувати та запрошувати в гості різних людей, які цього потребують, тим менше матимете сумнівів, що з вами так само вчинять під час подорожі.

Андрій Миленко

View Comments

  • Recombinant urate oxidase rasburicase in the prevention and treatment of malignancy associated hyperuricemia in pediatric and adult patients results of a compassionate use trial purchase lasix online

  • how to get clomid com In other news, disgraced former Chongqing party secretary Bo Xilai will appear in court on Friday to hear the outcome of his appeal against his conviction for bribery, embezzlement and abuse of power and sentence to life imprisonment

  • Reɑlly nice bingo app. Ι've tried mаny ߋf tһem over tһe years annd
    tһis one was thе most enjoyable. Օnly issue, you have to shell օut money to play regularly.

    Тhis first "area" has cheap еnough bingo cards tо be played all the time, particulɑrly iif yoս save uρ cooins fгom free coins еvery couple hoսrs.

    I enjoy speed settings becɑuѕe I ϲan play fasrer and Ӏ like
    the variety ᧐f callers fоr eаch location is a
    neat touch and tһey're clеar so you can understand wіthout looking at the game'ѕ name.

Recent Posts

110 підписів за позбавлення Сидоренка премій зібрали за 3 доби

24 квітня вранці на сайті Заводської міськради розмістили петицію Марини Лупашко, в якій вона вимагає…

1 тиждень ago

Історія і таємниці Лохвицької землі

Книгу під такою назвою її авторки – Ліна й Лариса Яковенки – презентували 21 березня…

1 місяць ago

За минулий тиждень Пирятинщина втратила 3 захисників

У перший тиждень лютого кривава війна забрала життя 24 мужніх воїнів з Полтавщини. Серед них…

3 місяці ago

Молоді урбаністи досліджували Пирятин

Як розвивався Пирятин, як містяни освоювали простір та планували забудову, як сьогодні живе та фукціонує…

4 місяці ago

80 років тому УПА на міжнародній конференції єднала поневолені народи проти Москви. Серед учасників  Катерина Мешко з Полтавщини

АВТОР: Олександр Панченко 80 років тому на Волині відбулася Перша конференція поневолених народів Сходу Європи…

5 місяців ago

Семикласниця наклала на себе руки в той день, коли вчителька застукала її з цигаркою

15 листопада Тоня, учениця Лохвицької гімназії №1, якій щойно виповнилося 12 років, наклала на себе…

5 місяців ago

This website uses cookies.