У селі Радочини Омельницької територіальної громади Кременчуцького району демонтували пам’ятник Карлу Марксу і перевезли до філії Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі «Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі.

Пам’ятник виготовлено з мармурової крихти, а заввишки він понад п’ять метрів. Бюрократична тяганина, пов’язана з виконанням декомунізаційного закону тривала півтора року. У відповідях співробітникам УІНП та активістам громадського проєкту «Декомунізація. Україна» від тодішньої голови Омельницької громади Олександри Шереметьєвої говорилося про короновірусні обмеження та брак коштів у бюджеті на демонтаж. У ЗМІ ж оприлюднювалася така позиція Шереметьєвої: «Пам’ятник  нікому абсолютно не заважає. Він мені не холодить, не гріє. Стоїть – і хай стоїть». 

«Вчення «марксизму» стало підґрунтям для утвердження комуністичних тоталітарних режимів на території України та інших країн Східної Європи. Активна меморіалізація одного із засновників комуністичної ідеології Карла Маркса (зокрема, шляхом масового перейменування вулиць та встановлення пам’ятників) була важливою складовою пропаганди ЦК КПРС комуністичного тоталітарного режиму. Тож, цей пам’ятник підпадав під дію декомунізаційного Закону», – розповів регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

За його словами, проблему почали вирішувати вже після обрання Омельницьким сільським головою Андрія Пирога. Саме він подбав про кран та демонтажні роботи. Пустовгар висловив йому, а також заступниці голови Полтавської облдержадміністрації Катерині Рижеченко подяку за всебічне виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Як повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП, кошти на спецтранспорт і пальне виділив Путивльський державний історико-культурний заповідник (директор Сергій Тупик).

Північно-східний відділ УІНП

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon