У селі Новоселівка Зіньківської територіальної громади Полтавського району демонтували пам’ятник одному із чільних організаторів Голодомору-геноциду українського народу 1932-1933 рр. Григорію Петровському і перевезли до філії Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі «Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі. 

Пам’ятник Петровському

«Скульптура сталінського бузувіра, який був серед організаторів Голодомору-геноциду українського народу 1932-1933 рр., який штучним голодом вбивав мільйони українських селян відтепер є експонатом  «Парку радянського періоду». Дякую за всебічне сприяння щодо виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»  заступниці голови Полтавської облдержадміністрації Катерині Рижеченко, також Зіньківському  міському голові  Сергію Максименку, який допоміг з демонтажним обладнанням та директору Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергію Тупику, котрий подбав про виділення коштів на транспорт і пальне», — сказав регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар. 

На офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук громадського проєкту «Декомунізація. Україна» його координатор , очільник громадської організації «Світанок» Вадим Поздняков сповістив, що це був останній в публічному просторі України монумент Петровському. 

Василь Міхеєв, колишній голова Новоселівської сільської ради (нині старостат межах Зіньківської територіальної громади) у офіційних відповідях керівництву Інституту нацпамяті та громадськості протягом кількох років називав монумент комуністичному злочинцю «пам’ятником невідомо кому», стверджуючи, що «немає доказів, що це взагалі пам’ятник Григорію Петровському». 

«Пам’ятник у селі є, але я не можу стверджувати, що це Петровський, немає цьому жодного підтвердження» – публічно заявляв Василь Міхеєв. Громадськість оцінювала дії Міхеєва як саботаж декомунізаційного законодавства. 

Довідково: Григорій Петровський – комуністичний державний і політичний діяч Російської імперії та СРСР. Соратник Лєніна і Сталіна. Депутат IV Державної думи Російської імперії. Випусковий редактор більшовицької газети «Правда», один із ініціаторів створення ВЧК, яка є відповідальною за жахіття «червоного» терору на окупованих територіях  Російської імперії. Петровський причетний до  знищення  українського національного руху та голодоморів. У 1922 р. з боку УРСР підписав Договір про утворення СРСР.У 1922-1937 роках-один із заступників голови ЦВК СРСР. У 1937-1938 роках-заступник голови Президії Верховної Ради СРСР. У 1919-1938 роках – член Політбюро ЦК КП(б)У. Місто-мільйонник Дніпропетровськ, яке раніше називалося на честь  сталінського опричника, у межах декомунізації Верховна Рада перейменувала  на Дніпро. 

Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon