26 листопада Асоціація ОТГ провела перший для всіх без виключення територіальних громад України, перший захід після місцевих виборів 25 жовтня. Реалії карантинних обмежень вимагають онлайн формату, проте саме такий спосіб дозволив зібрати разом понад 700 учасників. Захід відбувся за підтримки Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International, Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPROМіністерства розвитку громад та територій України.

Запрошеним спікером від Пирятинської громади у форумі виступив  заступник голови Асоціації ОТГ Олексій Рябоконь.

Онлайн-форум мав реальну та віртуальну студії, розпочали із вітання голови Верховної Ради України, яке зачитав Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Для нас важливо почути ваше бачення подальших кроків на шляху реформи децентралізації, почути з перших вуст про ті проблеми та виклики, які можуть постати найближчим часом перед місцевим самоврядуванням. Прошу всіх долучатися», – звернувся в листі Дмитро Разумков до учасників Форуму нового місцевого самоврядування.

Форум було організовано в форматі двох сесій. Протягом першої сесії говорили про зміни до Конституції України в частині децентралізації та новий закон про місцеве самоврядування та службу в органах місцевого самоврядування; розмежування повноважень та їх ресурсне забезпечення. Під час другої сесії підняли питання оновленого місцевого самоврядування, нових відносин між місцевим самоврядуванням та державою. А також – питання ролі асоціацій органів місцевого самоврядування  та формування єдиного голосу місцевого самоврядування

«При створені Асоціації ОТГ нас об’єднували проблеми і бажання їх швидкого вирішення. Я вдячний тим, хто нас підтримав на перших кроках становлення Асоціації, першій сотні громад і тим, хто долучався і долучається і сьогодні. Фактично, за 4 роки існування Асоціації ОТГ нам вдалося створити гарний стартовий майданчик для громад і як би надалі не називалися громади ми хочемо бути суб’єктами реформи і безпосередньо впливати на ситуацію. Асоціація ОТГ на сьогодні забезпечує не лише обмін практиками та досвідом, Асоціація ОТГ забезпечує той факт, що громади будуть почуті на загальнодержавному рівні, що будуть почуті ті, хто реально проходив реформу, стикався з тими чи іншими проблемами на місцях», – Олексій Рябоконь, заступник Голови Асоціації ОТГ.

Наприкінці Форуму нового місцевого самоврядування, базуючись на запитаннях учасників, зворотному зв’язку та експертних висновках було розроблено Резолюцію. Що містить такі пункти:

  1. Звернення до Президента України щодо термінового підписання Закону 3651-д як невідкладного для функціонування місцевого самоврядування.
  2. Звернення до Міністерства Фінансів України щодо негайного роз’яснення питання створення фінансових органів у нових громадах.

Головне, до чого сьогодні прагне Асоціація ОТГ – це бажання консолідувати зусилля з партнерами, колегами, іншими асоціаціями місцевого самоврядування. Тому ми пропонуватимемо зробити Конгрес на базі демократичного органу, який обирається, має довіру людей – це наш Парламент. Тому ми пропонуватимемо створити Єдиний голос місцевого самоврядування.

Підписуйся на нас в Telegram та Instagram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon