У колишньому Гадяцькому районі, в Петрівсько-Роменській об’єднаній громаді діє заборона на використання штучних квітів на кладовищі. Таке рішення було прийнято місцевим виконкомом, задля боротьби проти забруденння навколишнього середовища. На місцеве кладовище заборонено нести пластикових квітів та вінки. Пояснюють це як і з естетичного боку, так наголошують на шкоді штучних квітів для довкілля та здоров’я. Оскільки люди не реагують на заборону і продовжують нести квіти влада Петрівсько-Роменської громади вирішила діяти по-іншому.  Комісія виконавчого комітету сільської ради проінспектувала кладовище у Петрівці-Роменській та записала імена тих, хто проігнорував заборону.

“На превеликий жаль, багато жителів нашого села проігнорували заборону приносити пластикові квіти на могили до рідних і «прикрасили» пластиком кладовище. Всі вони внесені до списку порушників. Зауважте, якщо ці штучні квіти не буде прибрано з кладовища – імена порушників буде опубліковано на всіх офіційних ресурсах громади. Потім – адміністративна відповідальність згідно чинного законодавства. Нагадуємо, штучні квіти, вінки та інші ритуальні вироби з пластику, заборонили приносити на кладовище у Петрівсько-Роменській громаді ще три року тому, 19 квітня 2018 року на п’ятій сесії сьомого скликання. Переробці штучні квіти не піддаються, тому вони, як і вінки та інша подібна атрибутика, рано чи пізно опиняються на смітнику, продовжуючи виділяти токсичні речовини і забруднюючи ґрунт, повітря, ґрунтові води. Час їх розкладання в землі дуже тривалий – понад 100 років! А при спалюванні виділяються важкі метали і діоксини, які є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.”, – написали на офіційній сторінці ради

Ось так влада реальними методами бориться, а не займається популізмом. Нагадаємо, що в Пирятинській громаді також було прийнято рішення про заборону використання штучних квітів, але підприємець оскаржив цю заборону в суді. Після цього влада вирішила далі не боротися за довкілля, і просто забула про це.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon