Що таке громадський бюджет

Ідея громадських бюджетів виникла в Бразилії і належить місцевій робітничій партії, яка декларувала принцип «низи вирішують, що робити верхам». Коли у 1989 році їхній представник Олівіо Дутра переміг на міських виборах в Порту-Алегрі, він вирішив  залучити бідне населення до управління містом. Так з’явився бюджет участі.

Мешканці Порту-Алегрі щорічно обирають проекти, які будуть втілені в їхньому місті. В кожному районі проводяться дебати, на яких мешканці представляють та обирають локальні та загальноміські проекти. Крім того, на цих же зборах кожен район делегує своїх представників до Муніципальної бюджетної ради, яка вирішує як розподілити гроші.

Обговорення і подача проектів на наступний рік починається ще в березні. На кінець року кожен район подає один локальний і один загальноміський проект. В Порту-Алегрі на бюджет участі щорічно закладають 70 мільйонів доларів.

За перше десятиріччя бюджет участі показав конкретні результати. На кінець 90-их кількість шкіл у місті збільшилася у чотири рази. Із 75 до 98 відсотків зросла кількість будинків, під’єднаних до водогону та каналізації. Бюджет на освіту та охорону здоров’я зріс із 17 до 40 відсотків.

Як працюють бюджети участі в Україні

Бюджети участі — одне з втілень принципу прямого вирішення громадянами питань місцевого значення. Сам принцип виписаний в Законі про місцеве самоврядування.

Це частина коштів з міського бюджету, що йде на фінансування проектів та пропозицій мешканців міста. Автором проекту може бути громадянин віком від 16 років. Він повинен детально розписати проект: від ідеї – до витрат на його реалізацію.

У Пирятині почали втілювати громадські ініціативи мешканців у 2016 році. Проект передбачав залучення мешканців міста до розбудови соціальної активності.

За ціроки мешканці подали 64 ідеї. Було втілено 31 проєкт. А з місцевого бюджету на це витрачено трохи більше 2 млн. грн. Хоча деякі проекти активно піддавалися критиці з боку тих хто зараз прийшов до влади – це все було виключно штучно роздуто заради критики тодішньої влади. Незважаючи на цілий потік негативу від місцевих жителів, мало хто з них знає про інші втілені проекти, чи хоча б брав участь у голосуванні. Усіпшними проектами можна виокремити такі як створення бібліотечного простору “Файнбук“, чи шкільного радіовузла чи “Голос школи“

кольорові диванчики для малечі в початковій школі ліцею, встановлення в місті вказівників, реконструкція фонтану, закупівля обладнання для перетримки безпритульних тварин, весільна карета, яка нещодавно встановлена, але вже стала улюбленою фотозоною,  та багато того, що на думку пирятинців потрібно для створення міста, в якому хочеться жити.

Файнбук у коридорі школи

На вулиці Січових Стрільців, завдяки участі в Громадському бюджеті, з’явився не тільки сучасний дитячий майданчик, а й майданчик для воркаута. На сьогодні дітвора цього мікрорайону має змогу фізично розвиватися та отримувати по-справжньому добрі емоції, займаючись на силових тренажерах або граючись на майданчику з однолітками. Оновлено й матеріально-технічну базу дошкільного закладу „Берізка“, створено комфортні та безпечні умови для малечі, що бавиться на ігрових майданчиках садочка. Погойдатися на дитячих гойдалках та каруселях біля початкової школи № 4 люблять  вихованці школи. Сюди ж з задоволенням приходять погуляти з дітками і мами у вечірній час та вихідні. 

Одним із етапів популяризації здорового способу життя став проєкт „Скандинавська хода“, завдяки якому були придбані палиці для скандинавської ходи для пільгових категорій населення.  

Центральна вулиця Пирятина з кожним роком стає красивішою та сучаснішою. Новий міський фонтан – також проєкт Громадського бюджету. На сьогодні це одне з улюблених місць відпочинку жителів громади в теплу пору року, а для малюків – оазис, де можна погуляти і зачерпнути води.  

Вказівники на вулицях міста
Весільна карета біля КГЦ

Влітку цього року реалізовано місцевий громадсько-соціальний челендж „Зробимо свої двори кращими!“. Це проєкт благоустрою прибудинкової території ОСББ „Соборна, 47“.  Нещодавно тут встановлено лави та ліхтарі, облаштовано зону тротуарною плиткою та оформлено клумби з вічнозеленими насадженнями. Таке оформлення центральної частини Соборної створило естетичний вигляд мікрорайону та подарувало ще оду комфортну зону відпочинку для пирятинців та гостей Пирятина. Тут можна просто перепочити чи посидіти і зібратися з думками, поспілкуватися з друзями чи побути на самоті, побавитися з дитиною чи приділити увагу своїй половинці.

29-а річниця святкування Дня Незалежності України запам’яталася пирятинцям ще однією надзвичайно важливою подією.  Цьогоріч піднімали прапори України та Пирятина на нових сучасних флагштоках, які облаштовані завдяки Громадському бюджету. В рамках проєкту замінили старий флагшток на два нових та облаштували їх територію тротуарною плиткою. Бережне ставлення до національної символіки  – є хорошим прикладом патріотичного виховання молодого покоління Пирятинської громади. Тепер на Майдані Незалежності гордо майорять синьо-жовтий та міський прапори.

На превеликий жаль реалізація громадських ініціатив в нашій громаді припинилась. З невідомих причин міська рада вирішила відмінити громадський бюджет в 2021 році. На думку нової влади – це зараз не так важливо і не на часі. Прикро, що на шляху до створення сучасної та відповідальної громади нове керівництво вирішило перекреслити всі попередні здобутки та зменшити прояв активності місцевих жителів. Як кажуть, стадом керувати легше.

Облаштування пляжу на Замку
Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon