Комісія ООН із наркотичних засобів 2 грудня проголосувала за виключення медичного канабісу з переліку найбільш небезпечних наркотиків у світі. Це рішення може відкрити шлях для розширення досліджень і використання марихуани в медицині.

Про це йдеться у пресрелізі комісії.

Комісія з представників 53 країн, яка засідає у Відні, розглянула перелік рекомендацій ВООЗ щодо кваліфікації канабісу. Але найбільше уваги приділили рекомендації щодо виключення марихуани зі списку найбільш небезпечних наркотиків, таких як героїн.

На що це впливає

Як повідомляє The New York Times, експерти наголошують, що голосування негайно не вплине на послаблення міжнародного контролю за канабісом, адже уряди країн і надалі самостійно визначатимуть, як його класифікувати. Однак багато країн керуються міжнародними конвенціями у своєму законодавстві.

The New York Times також пише, що рішення ООН є символічною перемогою для прихильників зміни політики щодо наркотиків, які вважають, що міжнародне законодавство застаріло.

«Це величезна історична перемога для нас, ми не могли сподіватися на більше», — каже незалежний дослідник наркополітики Кензі Рібуле-Земулі.

Експерти припускають, що зміни, найімовірніше, допоможуть відкрити шлях до розширення медичних досліджень і легалізації канабісу в усьому світі. 

«Історичне рішення»

Українські громадські активісти з руху за реформи державної політики щодо наркотиків «Конопляний #МаршСвободи» рішення ООН назвали «історичною подією».

Там зазначають, що під час голосування представники України в комісії утрималися. Водночас Росія проголосувала проти.

Напередодні громадські організації звернулися з відкритим зверненням до президента й уряду України, де закликали підтримати рекомендації ВООЗ в ООН або ж утриматися від голосування. 

Легалізація в Україні

10 листопада глава парламентської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія заявляв, що у Верховній Раді вже створили робочу групу, яка почала напрацьовувати закон щодо легалізації медичного канабісу в Україні. 

Підписуйся на нас в Telegram та Instagram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon