10 січня 2022 у галереї мистецтв Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького відкрилась виставка пам’яті відомої української художниці в галузі декоративно-ужиткового мистецтва Тамари Покотило, до 70 – ліття від дня народження.


Народилася вона 10 січня 1952 року в місті Лубни, у родині вчителів-філологів. Її батько товаришував з творчою елітою міста: письменником Володимиром Маликом, краєзнавцями І.Горенком та А.Ювженком. Ази малювання маленька Тамара перейняла від маминої сестри, простої колгоспниці, а удосконалила їх у художній студії, під мудрим керівництвом талановитого художника і педагога Василя Семенюти.

У 1974 році Тамара Володимирівна закінчила факультет художнього текстилю Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва і пов’язала своє життя з Буковиною, другим рідним містом для неї стали Чернівці. З 1989 року – член Національної Спілки художників України.


Тамара Покотило працювала переважно у галузі декоративного текстилю та батику, а також як художник-монументаліст. У її творчому доробку – цілий ряд гобеленів, які стали окрасою громадських інтер’єрів у Чернівцях. Серед композицій у техніці холодного батику є декілька тематичних циклів з елементами народної орнаментики, композиційними зображеннями в народних традиціях, багато робіт на тему квіткового розмаїття. Окремим циклом слід виокремити триптих “Врятувати і зберегти”, “Козацька могила” та інші, у яких художниця звертається до теми історії, символів державності та української самоідентичності.


За створення високохудожніх творів у галузі образотворчого мистецтва та до відзначення Всеукраїнського Дня художника у 2013 році Тамара Покотило була нагороджена першою премією імені Одарки Киселиці, видатної буковинської художниці, чия творчість увійшла до скарбниці українського образотворчого мистецтва. Також мисткиня Покотило стала лауреатом літературно-мистецької премії імені Ольги Кобилянської. Брала участь у великій кількості всеукраїнських та закордонних (Румунія, Німеччина, Канада) виставок.
Тамара Покотило пішла з життя 31 жовтня 2021 року. Її твори зберігаються в Чернівецькому художньому музеї. У галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького влаштовано виставку з нагоди 70-річчя від дня народження мисткині. На ній експонуються художні твори, подаровані Тамарою Володимирівною до фондів Лубенського краєзнавчого музею, а також фото, газетні публікації з особистого архіву, передані до музею за її особистим заповітом.

Читайте також:

В ПИРЯТИНІ ЗНОВУ ЗАПРАЦЮВАЛА КОВЗАНКА: ГРАФІК

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon