Юрій Косенко і Олег Пустовгар відкрили мемоіральну дошку

Нове місце пам’яті історику, професору, дипломату часів Української революції 1917 – 1921 років, першому Міністру закордонних справ Української Народної Республіки (УНР), представнику України на першій Асамблеї Ліги Націй у Женеві Олександрові Шульгину з’явилося з ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та ГО «Світанок». Шульгин народився у селі Софине Хорольського повіту, нині цей населений пункт належить до Андріївського старостинського округу Хорольської міської територіальної громади. Тож меморіальну дошку відкрили на фасаді будівлі Андріївського закладу загальної середньої освіти. Меценатом виступив голова правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ініціатива», публіцист Юрій Косенко. Він подбав про виготовлення і подарував меморіальну дошку Хорольській громаді.

Промовляє ветеран російсько-української війни Олександр Стеценко

Урочистості мали особливий символізм, адже відбулися 22 грудня, у День працівників Дипломатичної служби. Саме 22 грудня 1917 року Генеральний секретар з міжнаціональних справ, уродженець Полтавщини Олександр Шульгин підписав «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», який цього ж дня був схвалений на засіданні Уряду УНР. Церемонію відкриття організували Полтавська обласна рада, відділ культури виконкому Хорольської міської ради, Полтавський офіс Північно-східного відділу УІНП та ГО «Українська ініціатива».

 Хорольський міський голова Сергій Волошин у вітальному слові акцентував на важливості увічнення пам’яті уродженця Хорольщини, одного із провідних діячів Української революції 1917-21 рр. Олександра Шульгина й привітав присутніх з Днем працівників дипломатичної служби.

«Перебуваючи під владою Російської імперії, Україна не могла мати й власної зовнішньої політики як такої, а відтак – й відповідних кадрів. Російський царат не допускав українців до сфери дипломатії. Отож, на початку 20 століття органи зовнішньополітичних взаємин зароджувались в Україні під час подій Української революції 1917-21 рр. Цьогоріч мені пощастило навчатись за курсом «Дипломатія: міжнародні відносини, етикет та протокол» при Асоціації зовнішньої політики України. Нашими викладачами були Надзвичайні та Повноважні посли України і кожен з них підкреслював важливість знання своєї історії, культури, знати про своїх героїв. Вам, молоді, є ким пишатись, бо з невеликого села на Полтавщині  у широкий світ зовнішньої політики Української народної республіки  пішов ваш земляк Олександр Шулгин, який у свої 28 років змінив хід історії України», – наголосила депутатка Полтавської обласної ради, членкиня постійної комісії з молодіжної політики та туризму Полтавської обласної ради, кандидатка економічних наук, доцентка Яніна Барибіна. Вона закликала учнівську молодь вивчати українську історію, шанувати національні мову, традицію, культуру.

Яніна Барибіна

Меморіальну дошку під звуки Запорізького маршу та мелодію пісні часів Української революції 1917-21 рр. «Червона калина» відкрили голова правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ініціатива» Юрій Косенко та ініціатор появи нового місця пам’яті, регіональний представник Українського національного інституту пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар. Вони розповіли про вагомість постаті Олександра Шульгина в історії України як видатного дипломата і борця за незалежність України у 20 столітті: «Шульгин належав до Української Центральної ради. В уряді очолив Генеральне секретарство міжнародних справ, а згодом — Міністерство закордонних справ. За Української Держави гетьмана Павла Скоропадського продовжив дипломатичну службу. Був одним із переговорників на Паризькій мирній конференції 1919-го. Усіма доступними способами намагався відстояти визнання незалежності України. Після поразки Української революції увійшов до Державного центру УНР в екзилі. В еміграції провадив активну політичну та наукову діяльність».

Ветеран російсько-української війни, учасник АТО Олександр Стеценко висловив сподівання, що поява нового місця пам’яті сприятиме патріотичному вихованню молоді. «Наші земляки – військовик Армії УНР Василь Тютюнник, дипломат Олександр Шульгин заслуговують і на створення їм бюстів у центрі громади – місті Хорол», – сказав ветеран війни з Росією.

Едуард Крутько

Цього ж дня у актовій залі Андріївського старостату Хорольської міської ради відбулося просвітницьке зібрання, яке відвідали мешканці Андріївки, бібліотекарі, вчителі, старшокласники місцевої школи. Промовляв відомий місцевий громадський діяч, лікар і етнограф Едуард Крутько. Присутні переглянули документальне відео про Шульгина з циклу «Пишемо історію». Цей короткометражний документальний фільм створено Державною мультимедійною платформою «Укрінформ».

Олег Пустовгар передав співробітникам Андріївських бібліотеки і школи книгу Інституту нацпам’яті «Досвід, куплений дорогою ціною…»: українська дипломатія 1917-1926», у якій на основі унікальних архівних документів та світлин розкривається історія української дипломатії у час, коли українці намагалися відстояти свою державність на початку XX століття, розповідається про діяльність дипломатів для визнання української незалежності та шляхи формування мережі українських дипломатичних установ у 28 державах світу. Також кабінет історії України Андріївської ЗОШ поповнився арт-плакатами Інституту нацпам’яті про військових діячів Української революції 1917-21 рр. А ще Пустовгар подарував книгу «Герої Крут і Полтавщина», автором-упорядником якої він є і котру видано за підтримки Полтавської обласної ради і облдержадміністрації. До видання вміщено розділ «Родина Шульгиних і Полтавщина», зокрема й розповідь про молодшого брата дипломата – Володимира Шульгина, який загинув у бою з російсько-більшовицькими загарбниками під Крутами.

Юрій Косенко

А очільник «Української ініціативи» Юрій Косенко подарував громаді села перевидану коштом організації книгу Олександра Шульгина «Політика» та добірку книг, наданих Державним підприємством «Центр захисту інформаційного простору України» громадській організації для поширення.

Полтавський офіс Північно-східного відділу УІНП

Читайте також:

“НАМ ВДАЛОСЯ НЕ ДОПУСТИТИ ЗАКРИТТЯ ЖОДНОЇ УСТАНОВИ, ЩО ДІЯЛИ ДО ОБ’ЄДНАННЯ”, – МЕР ХОРОЛА СЕРГІЙ ВОЛОШИН

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon