За підтримки відділу культури виконкому Диканської селищної ради, Полтавської обласної ради , Державного музею-заповідника «Поле Полтавської битви» та Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП у Диканському історико-краєзнавчому музеї  ім. Д.М. Гармаша експонують виставковий проєкт Інституту нацпам’яті «Мазепа. Karl ХІІ. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди».

Протягом місяця виставку переглянули старшокласники  з сіл Диканської ОТГ – Байрак, Велика Рудка, Стасі, Діброва, Балясне, Орданівка, Водяна Балка, Великі Булища. А днями до музею завітали школярі із Диканських НВК ім. Гоголя та із ЗОШ І-ІІІ ст., громадськість, ветерани російсько-української війни та гості з Полтави – депутат обласної ради, голова комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, цифрового розвитку, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО, очільник Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Микола Кульчинський та регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Як ініціатор і організатор встановлення в Полтаві пам’ятника Іванові Мазепі Микола Кульчинський розповів молоді про тривалу боротьбу за увічнення в бронзі видатного гетьмана-державника у Полтаві та перепони на цьому шляху. Розповів про особистість гетьмана, який намагався врятувати Україну з пазурів Московського царства, про воєнно-політичний виступ Мазепи проти московського царя Петра I. Висловив думку, що воїни сучасної російсько-української війни продовжують справу Івана Мазепи , чинячи спротив російській агресії на сході України. Також депутат облради вручив музею та навчальним закладам Диканьки книги товариства «Просвіта», серед них і про Мазепу. Очільник просвітян Полтавщини привітав присутніх з державним святом Захисників України і наголосив на важливості виставки Інституту нацпамяті для патріотичного виховання молоді, адже у свідомості багатьох досі російські імперські міфи панують як незаперечна істина.

Bonprix UA

«Але історична правда у тому, що гетьман Мазепа прагнув об’єднати Україну обох боків Дніпра, розбудував економіку Гетьманщини й зміцнював її обороноздатність. За 22 роки свого гетьманування успішно сприяв розвиткові освіти і мистецтва, значні кошти виділяв на зведення, перебудову й оздоблення храмів. Дав шанс на збереження Гетьманщини з її вольностями і привілеями»,- наголосив Микола Кульчинський.

Олег Пустовгар звернув увагу : виставка, серед іншого, спростовує російсько-імперський міф , що, начебто, союзу України зі Швецією не існувало. Насправді ж цей союз спирався на давню традицію з часів давньої Київської держави – Русі. Плідною була українсько-шведська співпраця між гетьманом Богданом Хмельницьким, з одного боку, та королевою Христиною (1644-1654 рр.) й королем Карлом Х Густавом, із другого. Воєнно-політичний союз між Швецією та Україною був укладений 6 жовтня 1657 року в Корсуні по смерті Хмельницького гетьманом Іваном Виговським та королем Карлом Х Густавом.Отож, гетьман Іван Мазепа і король Карл ХІІ продовжили справу попередників.


«Наша мета-показати цю виставку у навчальних закладах та більшості громад Полтавщини. Але перша ОТГ, де ми її презентуємо – Диканська. Адже саме тут, на Диканській землі сталася історична подія:у березні 1709 року до українсько-шведського союзу долучилися запорожці; тоді у селі Великі Будища неподалік Диканьки було укладено українсько-шведська угода між гетьманом Іваном Мазепою й кошовим отаманом Запорізької Січі К. Гордієнком, з одного боку, і королем Карлом ХІІ, з іншого. У документі шведський король зобов’язався не укладати мирової угоди з московським царем, доки не визволить з-під московської влади Україну», – розповів Олег Пустовгар.

Він подарував для фондів музею раритетне видання історичну п’єсу міністра УНР у справах освіти Івана Огієнка (митрополита Іларіона) «Розіп’ятий Мазепа» та набір виставкових плакатів УІНП про військовиків Армії УНР , наголосивши, що борців за незалежність періоду УНР називали мазепинцями, адже « наш славний гетьман став прикладом для наслідування цього наступних  поколінь борців за незалежність України вже у 20 столітті».

 Виставка ще експонуватиметься впродовж місяця.

Матеріал підготував Полтавський офіс Північно-східного відділу УІНП

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon