Сьогодні, 8 січня 2022 року українському поету, шістдесятнику, активісту та борцю за незалежність Василю Симоненку виповнилося б 87. Проте помер він у 28 років.

Василь Андрійович Симоненко народився 8 січня 1935 р. в селищі Біївці Лубенського району на Полтавщині. Батьки його були колгоспники, усе дитинство пройшло на селі у важкі воєнні та повоєнні часи.

1952 р. закінчив середню школу в Тарандинцях і вступив на факультет журналістики Київського університету. Через п’ять років закінчив його і одружився на черкащанці Людмилі Півторадня.

Працював у «Черкаській правді», «Молоді Черкащини», «Робітничій газеті».

Писати вірші почав ще в студентські роки, але в умовах прискіпливої радянської цензури друкувався неохоче.

Перша збірка Симоненка «Тиша і грім», що вийшла 1962 р., була впливом серця чистого і довірливого юнака, захопленого повівами «хрущовської відлиги». Збірка була схвально сприйнята критикою і читачами. Це єдина збірка, яка була видана за життя автора.

Разом з іншими талановитими представниками української молоді Василь Симоненко бере участь у роботі Клубу творчої молоді, їздить Україною, спілкуючись із ровесниками. Потім поет працює в комісії, що займалася розслідуванням масових розстрілів у катівнях НКВС. Потрапляє під нагляд КДБ.


У селі Біївці сбогодні біля хати Василя Симоненка відбулися урочистості, які розпочали з колядок учасниці художньої самодіяльності Новооржицькоі селищної ради. Після урочистостей гості поклали квіти до пам’ятника Василю Симоненку.

У Тарандинцівській школі, яка носить ім’я поета, відбулася екскурсія, яку провела завідуюча музеєм Василя Симоненка Світлана Яценко.

Учасники дійства переглянули відео з піснями на слова Василя Симоненка та віршами поета у декламуванні учнів Тарандинцівськоі школи

Читайте також:

ПОБИВ ДРУЖИНУ ЗА ТЕ, ЩО ВОНА ЗВАРИЛА СОБІ КАВУ І ПІШЛА КУРИТИ

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon