З ініціативи Українського інституту національної пам’яті та згідно з Постановою Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв 70-річчя від дня народження видатного українського співака Назарія Яремчука відзначається на державному рівні. З нагоди пам’ятної дати Полтавська обласна філармонія влаштувала вечір-присвяту народному артисту.

Соліст обласної філармонії Ігор Година

Вечір «Голос епохи» відвідали громадські діячі, співробітники Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Полтавського офісу Інституту нацпам’яті, віряни ПЦУ, полтавці, що небайдужі до творчості легенди української музики.

Заслужений артист Микола Гармаш

Ведуча вечора розповіла про внесок Назарія Яремчука в українську пісенну скарбницю, наголошувала, що митець був серед тих, хто своєю творчістю розвіював у комуністичні часи морок зросійщення, а після відновлення незалежності свій талант поклав на вівтар українського національного відродження. Звучали спогади про Яремчука його друзів, а також ці слова Назарія, які були сказані ще до проголошення Незалежності України: «Маю надію, що нарешті ми – народ, що нарешті ми відродимося, що ми станемо серед усіх у світі народів достойним, повноцінним і повнокровним. Вірю в геній нашого народу. Все-таки ми з гірших кутків історії вибиралися».

Звучали пісні з  репертуару Назарія Яремчука, відомі національні хіти «Водограй» та «Я піду в далекі гори». Родзинкою мистецько-просвітницького заходу став виступ гурту «Краяни-bend». Завершилася посвята Генію української пісні виконанням легендарної «Червоної рути» та показом останнього прижиттєвого виступу Назарія Яремчука на вечорі Юрія Рибчинського у Києві (пісня пам’яті Володимира Івасюка, музика Геннадія Татарченка, вірші Юрія Рибчинського).

Червону руту слухали стоячи

Режисер заходу – Світлана Кравченко. У вечорі-посвяті «Голос епохи» взяли участь артисти Полтавської обласної філармонії, чимало з яких мали честь приятелювати й спілкуватись із Назарієм Яремчуком за життя.

Полтавський офіс Північно-східного відділу УІНП Світлини: Олександр Розум

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon