Урочистості з межах відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-21 рр. та 30-річчя відновлення державної незалежності України відбулися у селі Хорішки на Полтавщині. У них взяли участь мешканці села, очільники Козельщинської ОТГ, директор, вчителі та учні місцевого ліцею. З ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) на фасаді Хорішківського ліцею урочисто відкрили меморіальну дошку Михайлові Остроградському, військовому діячеві, що народився 1870 року на хуторі Пашенівка тодішнього Кобеляцького повіту на Полтавщині. Нині село Пашенівка належить  Хорішківського старостинського округу Козельщинської ОТГ. Тож, створенню нового місця пам’яті фінансово і організаційно сприяв виконком Козельщинської селищної ради

«Сьогодні ми із вдячністю згадуємо нашого славного земляка, контр-адмірала Остроградського – військовика, який розбудовував флот незалежної України, пробивав вихід до моря, забезпечував контроль над Кримом – робив те, що ми мусимо робити тепер, як і сто років тому. Він був одним із перших серед морських офіцерів, хто підтримав ідею незалежності України та боровся за неї до останнього на морі, на суші й на дипломатичному фронті», – зазначив на церемонії відкриття Козельщинський селищний голова Олександр Троцький.

Олександр Троцький

На офіційній ФБ-сторінці Козельщинської громади наголосили: «перший командувач і будівничий Українського флоту – так впевнено можна назвати контр-адмірала, командуючого Чорноморським флотом Української Держави. Михайло Михайлович піднімав українські прапори над чорноморськими суднами, розбудовував флот УНР, створював «синьо-жовту» морську піхоту».

Читайте також : ПЕРШИЙ КОМАНДУВАЧ І БУДІВНИЧИЙ УКРАЇНСЬКОГО ФЛОТУ: ДО 150-РІЧЧЯ УРОДЖЕНЦЯ ПОЛТАВЩИНИ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО HTTPS://WWW.ISTPRAVDA.COM.UA/ARTICLES/2020/12/4/158616/

 «Меморіальну дошку відкрито з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП. Торік, на державному рівні згідно з Постановою Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» 150-річчя з дня народження першого в новітній історії командувача українського флоту відзначалося на державному рівні. Це й стало поштовхом до створення на Полтавщині ще одного нового місця пам’яті, присвяченого діячам Української революції 1917-21 рр. Меморіальна дошка має важливу місію патріотичного виховання учнівської молоді, а ще, так би мовити, територіальну прив’язку, адже Михайло Михайлович Остроградський народився 21 грудня 1870 року у селі Пашенівка, яке  нині входить до Хорішківського старостинського округу Козельщинської селищної ради  на Полтавщині. Тож, логічно, що її встановили на фасаді Хорішківського ліцею Козельщинської селищної ради. Відкриття меморіальної дошки уродженцю Козельщинського краю, борцю за незалежність у 20 ст. стало ще одним вагомим кроком з увічнення його пам’яті: нагадаю, що 35-ту окрему бригаду морської піхоти Військово-Морських сил назвали на честь військового діяча, контр-адмірала Військово-морського флоту УНР і Української держави; торік за фінансової підтримки Українського культурного фонду — державної установи при Міністерстві культури України інтернет-видання «Новинарня» створило  короткометражне документальне  відео «Вірний завжди». Контр-адмірал Михайло Остроградський: невідомий будівничий флоту незалежної України»; наприкінці року 2020 року, теж з ініціативи Інституту нацпам’яті  Козельщинська бібліотека імені Олеся Гончара провела просвітницький захід, який присвятили будівничому флоту незалежної України. Сподіваюсь, нове місце пам’яті сприятиме ще й розвінчуванню побрехеньок російської пропаганди, яка, ігноруючи історичні наукові факти, затято обґрунтовує розміщення у Криму російських військових окупаційних баз та Чорноморського флоту. А ще російські пропагандисти прагнуть втовкмачити тезу, про,начебто, ледь не споконвічну приналежність Криму до «руского міра». Меморіальна дошка нагадуватиме козельщинцям очевидне: Крим – це Україна, його окупація Росією є продовженням загарбницької політики Російської імперії, як і сто років тому, в часи Остроградського. Нове місце пам’яті нагадуватиме героїчну сторінку періоду Української революції 1917-21 рр., яку неможливо уявити без видатного уродженця Полтавщини Михайла Остроградського : у квітні 1918 року весь Чорноморський флот був проголошений флотом Української Народної Республіки і на його кораблях урочисто піднято українські національні синьо-жовті прапори»,- прокоментував подію Олег Пустовгар, регіональний представник УІНП в Полтавській області, співробітник Північно-східного відділу.

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Світлини із заходу:відділ культури Козельщинської ОТГ

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon