У селі Удовіченки Зіньківської територіальної громади Полтавського району демонтували бюст Владіміру Ульянову (Лєніну) і перевезли до філії Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі «Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі. 

Про це повідомили регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар та   координатор проєкту «Декомунізація. Україна», голова громадської організації «Світанок» Вадим Поздняков. 

«Володимир Ленін (Ульянов) був ідеологом і одним із організаторів окупації молодої Української держави — Української Народної Республіки. Агресором проти нашої держави тоді виступила більшовицька Росія, яку він очолював. Зараз  справу Леніна продовжує Путін: Росія, як і сто років тому, провадить війну проти України. Отож, з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП, на вимогу громадськості, монумент в рамках виконання декомунізаційного законодавства демонтували і перевезли до «Парку радянського періоду» співробітники музею тоталітаризму. Це був передостанній пам’ятик Леніну на Полтавщині, останній знаходиться так само в межах Зіньківської територіальної громади на території санаторію «Сосновий бір» в селі Власівка. Голова УІНП Антон Дробович надіслав листа головлікарю закладу Миколі Безпалому щодо необхідності демонтажу. На базі Путивльського державного історико-культурного заповідника у 2019 році  створено «Парк радянського періоду», де просто неба зібрали численні скульптури комуністичних злочинців. Новостворений парк відкрили у Спадщанському лісі, що за 13 км від міста Путивль на Сумщині. Схожі парки є і в інших європейських країнах. Їхня мета — переосмислення та вивчення історії. Найбільший такий музей серед країн ЄС створили у Литві. Другим за величиною в Європі є парк радянської доби в Будапешті, де теж зібрали скульптури радянського періоду», — розповів Олег Пустовгар. Він висловив вдячність за належне виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» очільнику Зіньківської  громади Сергію Максименку та директору Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергію Тупику, який подбав про виділення коштів на транспорт і пальне. 

Демонтаж бюсту Леніна в селі Удовиченки

Довідково: Ульянов обіймав найвищі державні та партійні посади, спочатку у Радянській Росії, а потім у СРСР. Обстоював «червоний» терор проти окремих груп населення чи окремих осіб і як посадова особа брав участь в ухваленні та підписував відповідні декрети, які «узаконювали» застосування політичних репресій органами державної влади (насамперед, ВЧК, судами та революційними трибуналами). Віддавав посадовим особам інших органів державної влади вказівки щодо застосування такого терору та політичних репресій щодо конкретних груп населення або конкретних осіб шляхом, зокрема, взяття  у заручники, обмежень громадянських прав, арештів  та поміщення  до концтаборів, реквізиції майна (зокрема, хліба). Як голова Ради народних комісарів та керівник ЦК РКП (б)   створював каральні органи (ВЧК) для здійснення перелічених злочинів. 

Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon