ГО “Еколтавою” було проведене опитування жителів Пирятинської громади про те, наскільки якісно організована система управління відходами в громаді. Мешканців запитували про проблеми, пов’язані із вивезенням сміття якщо такі є. Чи є в дворах окремі контейнери для роздільного збору сміття? А що могло б підштовхнути населення збирати сміття роздільно? Про бажану організацію вивезення сміття від будинків.

На основі думок, було підготовлено та оприлюднено плани заходів і консультацій для того, аби громада почала сортувати відходи якісно, за європейськими підходами.

Як виявилося в громаді мешканці по своєму були не задоволені станом поводженням з відходами. Найбільша незадоволеність була щодо організації збору небезпечних відходів (відпрацьованих енергозберігаючих лампочок, батарейок, акумуляторів), відпрацьованих електронних відходів(телевізорів, комп’ютерів) та діяльністю влади з протидії появи нових стихійних сміттєзвалищ та закритих старих.

Шкала задоволення респондентів

Стосовно самої організації вивезення відходів в Пирятинській ОТГ було з’ясовано, що часом це не є регулярним.

Регулярність вивезення відходів

Також представники організації дізнавалися про наявність контейнерів біля житлових будинків. У більшості опитуваних вони є наявними біля будинку або ж їх забирає машина за графіком. Однак на думку жителів , дуже мала кількість баків для роздільного збору відходів таких як: папір, пластик, скло.


Організація вивезення відходів

Згідно відповідей респондентів було з’ясовано, що найбільш бажана система збору це організація розділльного збору відходів шляхом встановлення їх біля будинків.

Близько 66% опитаних (99 респондентів) зазаначили, що бажають встановлення контейнерів для роздільного збору відходів, 21% (32 респонденти) хочуть мати контейнери для змішаного збору відходів біля їх будинків.

Тож, як ми можемо бачити з наведеного нижче графіку, загалом населення Пирятнської громад підтримує ідею щодо роздільного збору відходів.

Ставлення респондентів до роздільного збору відходів

Одними з найвпливовіших факторів мотивації для громади є не лише запровадження системи роздільного збору сміття ,а й отримання коштів від вторсировини, які можна залучити для покращення благоустрою міста .

Підсумовуючи вищенаведені інографічні матеріали приходимо до висновку, що населення Пирятинської громади відчуває необхідність якісної зміни системи менеджменту твердих побутових відходів. Попри переважну відсутність контейнерів для роздільного збору відходів, населення готове до поступового запровадження практики сортування відходів.

Представниками організації були запропоновані рекомендації як можна покращити систему управління відходами в ОТГ:

  • Проведення інформаційних кампаній через місцеві соцмережі та ЗМІ. Оскільки за результатами опитування для жителів вони є основними джерелами отримання екологічної інформації.
  • Відображення зв’язків “вторсировина-місто-благоустрій”, тобто звітування змін чи покращень у благоустрої міста, завдяки залученню додаткових коштів в бюджеті;
  • Провести акцент на переробці органіки вдома в приватних будинках;
  • Збільшення кількості майданчиків з роздільним збором відходів (папір, пластик,скло);
  • Створити майданчики для накопичення “зелених відходів” і дроблення їх при наявності вільного часу працівників КП”;
  • Створити або відшукати ринки збуту для щепи. Сюди відносяться визначення шляхів економічного стимулювання роздільного збору відходів для населення;

ГО “Еколтава” планує провести ще низку заходів для Пирятинській ОТГ:

тренінг для вчителів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів які відбудуться в онлайн режимі “Сортуваням не можна нехтувати”, тренінг для представників бізнесу “Запровадження принципу “Нуль відходів” який відбудеться. Також буде проведений Екофест у травні де будуть проведені “ Чисті ігри” – це екологічний освітній і волонтерський проєкт, який дозволить учасникам внести вклад в охорону навколишнього середовища, а заодно і навчитися основам роздільного сортування сміття. Крім того після на Пирятинське ОТГ чекатиме крута розважальна програма.

За матеріалами ГО “ЕкоЛтава” сторінка організації в Facebook

Приєднуйся до нас в Instagram Facebook Telegram

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon