Сьогодні по всій громаді Пирятинщини відбулися “громадські слухання”  на посаду старост. Ситуація в Олександрівці показала, що на думку мешканців  міській раді, а зокрема і меру Пирятина Андрію Сімонову, плювати. 

Ми проводимо ці слухання, бо мер обіцяв у своїй програмі  послухати думку людей. Але ви не голосуєте і не обираєте старосту. Його призначать депутати за поданням мера”, – саме так розпочав обговорення на старосту Олександрівки заступник мера Михайло Мельниченко. 

Одна з жительок стала першою і запропонувала на посаду нинішню старосту “Людмила Дронишинець”. Більше її кандидатуру ніхто не підтримав. Принаймні вголос. Коли наступна людина запропонувала на посаду попереднього старосту Івана Тарасовського – жителі один за одним почали називати виключно його людиною, яка  має  представляти село і бути старостою. Чи то збіг, чи то однофамілець, але мешканець села  з прізвищем Дронишинець (як і в нинішньої старости) почав заперечувати і обурюватися думкою людей щодо Тарасовського. 

Пан Дронишинець висловився, що Тарасовський не повинен працювати старостою, адже він до виборів працював “на Рябоконя” і розповідав людям, що він не буде “з Сімоновим” працювати, а після виборів сам відмовився від посади. Сам же Іван Тарасовський говорить, що подібні вислови Дронишинця є неетичними.  

Я дійсно не проти стати старостою Олександрівки і готовий працювати для свого села. З етичної сторони я вважаю не добре казати, що я там кому говорив в приватній розмові, а не публічній. Від посади старости я не відмовлявся після виборів. Але оскільки термін моїх повноважень закінчився – то мер призначив нового старосту”, – говорить Тарасовський.

Ще один мешканець підприємець Гречка  поставив питання владі, чого ж вони проводять слухання зараз, у будній день, коли всі на роботі і так швидко?! Заступник мера Михайло Мельниченко відповів, що все виключно в  рамках  закону. Своїми словами Мельниченко дав зрозуміти, що навіть більшість мешканців, які сьогодні прийшли на обговорення, не можуть  вирішувати, хто буде їхнім старостою.  А остаточне рішення приймуть на сесії 31 березня. І мер обиратиме із запропонованих кандидатур.

Ніна Клітко запитала: “Так а хто ж донесе думку депутатам?”

Ну ми зібралися тут, поговорили. Але депутати все одно приймуть рішення, яке захочуть. То як і хто їм донесе нашу думку?, – говорить Клітко

І тут “ Штирлиц не был так близок к провалу, как в сегодня в Александровке”...  Виявилося, що думку жителів села має до депутатів донести Демиденко Ніна. Вона є дійсним депутатом міської ради і балотувалася від мерської партії Батьківщина. Окрім цього вона працює на підприємстві мера “Крячківка Агро Плюс”. Як сама вона сказала, то на її думку, треба обрати знову нинішню старосту Дронишинець. 

 “Я особисто підтримую Дронишинець Людмила і вважаю, що обрати треба її. Вона досвідчена людина і керівник”, – говорить Ніна Демиденко. 

 Цікаво виходить, що після виборів Сімонов призначив Дронишинець старостою і не запитав думку мешканців. Старосту,  якого підтримували мешканці,  Івана Тарасовського звільнили, а зараз на нібито слухання приїздить стовідсоткова “людина мера”, висловлює свою підтримку нинішній старості і вона ж має іншим депутатам донести позицію мешканців села, які явно хочуть повернути Тарасовського?! Після цих слів деякі мешканці почали покидати залу, зрозумівши, що їхню думку до уваги ніхто брати не буде. Інші ж обурювалися “Як вони нас почують там, коли ця депутатка навіть в селі не була у нас”.

Ще один мешканець села, пан Рекун, знову ж таки запропонував кандидатуру Тарасовського,а також запропонував  проголосувати.

Я пропоную жителям проголосувати. Ви там в свої протоколи не вносьте цього. Не треба. Ми просто для себе давайте проголосуємо. Отут ось мешканці. Давайте, щоб побачити, кого підтримає більшість, просто проголосуємо і ви тоді депутатам донесіть, за кого 20 відсотків, а за кого 80 буде”,- сказав він.

 Представники ради не підтримали цю ідею, адже цілком розуміли, що нинішню  старосту бачити мешканці не дуже хочуть. 

 З’явилась і темна конячка пергонів… Пан Гречка заради інтересу запропонував третю кандидатуру – Анатолія Чабалу, який під час виборів активно підтримував нинішнього мера. У підсумку на розгляд винесли 3 кандидатури:

Іван Тарасовський

Людмила Дронишинець

Анатолій Чабала

А тепер щодо  доцільності цих обговорень.

По суті  вони нічого не вирішать. Зроблені вони виключно для того, щоб замилити очі. Чи буде врахована думка людей? Однозначно, що ні. Ймовірніше старост вже давно затвердили. І всі вони виключно “люди мера”, а не ті, кого хочуть бачити мешканці. Як висловилися жителі Олександрівки” Більше за Ваню в цьому селі ніхто нічого не зробив”.  Фактично Іван Тарасовський має незаперечну перевагу в підтримці мешканців. Але Тарасовський не людина мера. Він просто мешканець Олександрівки, який любить своє село і якого в Олександрівці знають як старосту, який працює на совість і село для нього не лише робота, а й рідні місця. Але меру потрібна людина, яка буде ретельно виконувати вказівки. Тому скоріше за все, старостою оберуть того, хто не буде ставити зайвих питань. Щодо самих слухань, то тут явний прояв неповаги Сімонова до людей.  29  березня, у будній день, проводять обговорення на старост, оголошення про це немає навіть у районці. Пропонують своїх кандидатур. А вже 31 березня будуть призначати старост. Цікаво, а коли ж будуть обговорювати всі ці кандидатури, якщо сесія через день? До речі, сам же протокол “обговорень” вівся без аудіозапису та спеціальних бланків. Лише нотатки в зошит. Але живемо так, як проголосували вчора. 

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon