Останніми тижнями на просторах інтернет-спільнот шириться інформація про те, як колишня влада району через різні схеми привласнювала земельні ділянки та роздавала землю підставним особам.

У спільноті “Смотрики ” опублікували пост про колишнього голову села Валерія Марченка та секретаря сільради Марії Котяй. Автор посту Максим Коржевський зазначає, що під час роботи головою села Марченка в Смотриках діяла злочинна група. Як зазначає автор, схема була побудована на тому, що чиновники привласнювали паї та житлові будинки, що не перейшли у спадок після смерті односільчан. Один з учасників – Тимінько – свого часу перебував на посаді державного реєстратора Смотриківської сільради, тож мав  можливості незаконно вносити зміни в Державний реєстр. Автор посту зазначає, що лише нещодавно мешканці села дізналися, що декілька років назад у селі були роздані земельні ділянки підставним особам і що важливо, це все було зроблено під чітким керівництвом голови села Валерія Марченка. 

Ми вирішили детальніше розібратися в цій історії, адже як знаємо, зараз на Пирятинщині ситуація із земельними питаннями напружена. Ми спробували поспілкуватися з автором посту, який підписав себе  Максимом Коржевським. Щоправда  цей профіль виявився фейком і був створений за два дні до розміщення матеріалів. Щодо кримінальної справи, на яку посилається автор, то слідчі дійсно проводили перевірку по факту шахрайських дій. Але не на теренах Смотриківської сільради, а в Київській області. Єдина згадка про це село  пов’язана з тим, що Тимінько раніше працював на посаді реєстратора  у Смотриках.  Також жодної згадки про участь тодішнього голови Смотриків Валерія Марченка у цих “оборудках” ми не знайшли. Та і сам автор допису після кожного звинувачення  в кінці речення додає “власні оціночні судження”. Тобто виходить, що автор і сам не розуміє, яким боком Марченко до земельних оборудок, єдиним зв’язком між Марченком та Тиміньком автор називає те, що вони були знайомі. Але в чому ж тут злочин? Також автор додає, що  сільрада під керівництвом Валерія Марченка надала  земельну ділянку більше 3 гектарів такому собі Леоніду Здольнику, якого у селі ніхто не знає  Автор навіть провів ціле розслідування і стверджує, що Леонід Здольник згідно кадастрового номеру 5323885200:00:022:0013 отримав земельну ділянку виключно з подачи голови села, в той час як десятки інших мешканців не можуть отримати свої 2 гектари. Ми відшукали цього “щасливчика” та поспілкувалися з ним. Леонід Здольник говорить, що ніколи і не чув про Смотрики, а земельну ділянку він отримав у спадок, тільки не в Смотриках, а в Макарівському районі Київської області.

Які ще в чорта Смотрики? Я переоформлював документи на свою спадщину в Макарівському районі, де і прописаний. Я ні про які Смотрики не чув раніше. Реєстратор вніс випадково помилку і я тепер буду переробляти документи на свою землю”, – сказав нам в телефонній розмові Леонід Здольник.

Сам же автор тексту переконує, що землю виділили за сприяння Марченка. Але, якщо сільський голова дійсно причетний до цих оборудок, то можна без проблем знайти рішення про виділення трьох гектарів землі рішенням Смотриківської сільради. Але віднайти такі документи ми не змогли. Відповідно до документів, які ми отримали, підстав для виділення цієї ділянки в Смотриківській сільраді не було. Леонід Здольник проживає в Макарівському районі Київської області, а власником ділянки він став внаслідок отримання спадщини, яку і допоміг оформити реєстратор. Чи дійсно сталася помилка і під час переоформлення документів реєстратор допустив помилку, та вніс не ті дані, чи все таки зробив це навмисно – стверджувати  не можна. Але автор статті цим питанням не особливо і переймається. Акцент більше зроблений на тому, що до всього цього причетний Валерій Марченко. Але надати хоча б найменший доказ, щоб підтвердити його участь – автор так і не зміг. Натомість постійно наголошує, що Марченко розбазарював землю, але то виключно за думкою автора. Також автор додає, що на позачерговій сесії міської ради 16 квітня 2021 року Валерію Марченку планували виділити ще один ласий шматочок землі у Смотриках. І ось тут вже очевидний промах: як ми з’ясували, Марченко В.М. – Марченко Валентина Михайлівна, яка не є навіть далекою родичкою екс-голови села, а лише однофімілець, яка оформлювала спадщину у Малютинцях.

Сам же Валерій Марченко говорить, що  стосунку до цього ніякого немає, і що це все наклепи.

Оця вся колотнеча, яка зараз відбувається в селі – це все поширює одна людина. Ця людина ображена на мене. Міський голова Андрій Сімонов обіцяв провести публічні обговорення щодо виборів старости. Він виконав свою обіцянку і в Смотриках люди зібралися обговорити кандидатуру. Залишилися незадоволені люди, от вони і поширюють тепер наклепи. Я не хочу нікого звинувачувати чи “працювати” їхніми методами. Тому нехай воно все буде на їхній совісті”, – сказав Валерій Марченко

Ми поспілкувалися з нинішньою старостою села, яка в минулому працювала секретарем, Марією Котяй. Жінка говорить, що ці дописи про корупцію – ніщо інше, як вигадки. А поширює їх жителька села через власні образи.

Дуже прикро і боляче слухати все це про себе. Я не читаю ту спільноту, де все це пишуть, але  люди ж переказують. Стосовного того допису, де пишуть про  виділення землі Здольнику, то я не знаю, хто це. І Смотриківська сільрада ніколи не виділяла йому землі. У нас працював реєстратор, і ми не можемо ніяким чином ні перевіряти його, ні втручатися у його діяльність чи впливати на нього. Якщо він комусь допоміг оформити документи на землю, то сільрада тут ні до чого. Хоча той, хто оце все пише, стверджує, що землю Здольнику надали саме рішенням сесії, а такого не було. Як там написали, що людям відмовлено у отриманні землі, то це повна брехня. Всі, хто подавав документи і звертався – вся інформація нікуди не зникла. Це все поширює жителька села. Вона має особисті образи. Коли обирали старосту, то  на зібрання прийшла Світлана Дмитренко і запропонувала свою кандидатуру. Її ніхто не підтримав. Після цього і почали з’являтися всі оці наклепи в бік Валерія Марченка та мене. Люди не захотіли підтримати Світлану, адже вже бачили раніше її роботу, коли вона була секретарем сільради. Та і зараз, коли у нас  якісь суботники, то вона ніколи не приходить, навіть якщо запрошуємо. До речі, хочу сказати, що коли вона працювала в сільраді, то її син та брат чомусь отримали по 2 гектари. І це при тому, що вони навіть заяв на отримання не писали! А на той час в селі були люди, які вже десятки років написали заяви і чекали своєї землі, але чомусь отримали її лише обрані”, – говорить нинішня староста Смотриків.

Ми відшукали архівні документи за час коли  секретарем працювала Світлана Дмитренко. Відповідно до рішення  30 сесії 5 скликання Смотриківської сільради від 11 грудня 2007 року, син та брат Дмитренко Л.М. та Дмитренко О.В. отримали по 2 гектари. Підставою для виділення землі вказано “відповідно до заяви”. Щоправда відшукати цю заяви, які нібито були написані Дмитренком О.В. та Дмитренком Л.М., ми так і не змогли, можливо їх дійсно не існує, і земельні ділянки були надані за чийогось сприяння. Що цікаво, то Світлана Дмитренко будучи секретарем та депутатом Смотриківської сільради голосувала під час виділення земельної ділянки своїм родичам, що є порушенням.

Підсумовуючи вище написане, ми так і не змогли зрозуміти, як зі всім цим пов’язаний Валерій Марченко? Дійсно, правоохоронці вели провадження по злочинній схемі “чорних” реєстраторів, та справа не стосувалася Смотриків. Але автор написав текст так, щоб читач був впевнений, що мова йде саме про Смотрики. Ситуація більше схожа на те, що хтось має мету звести наклеп з певних причин. Та і як ми бачимо, то всі ці “викриття” корупційних схем з’явилися лише в останні дні, що може підтвердити слова Марії Котяй про особисті образи людини через те, що її не обрали. А автор всіх цих “викривальних”  матеріалів  створив фейкову сторінку для їхнього поширення лише декілька днів назад. Чи фігурує Валерій Марченко в якійсь кримінальній справі? Також ні. Жодної інформації про участь у подібних схемах нам віднайти не вдалося, що лише підтверджує той факт, що проти колишнього голови села Валерія Марченка розгорнули цілу інформаційну кампанію, щоб звести особисті рахунки шляхом поширення вигадок та власних домислів. Натомість про самого ж “винуваться” в селі відзиваються лише позитивно. Ми поспілкувалися майже з десятком людей, і жоден не сказав нічого негативного.

Шкода, що Валерій Михайлович не захотів бути старостою. Мабуть, вирішив відпочити від усього цього. Але якщо так пригадати, то мабуть лише за час його головування наше село і жило. Постійно проводився благоустрій території, робились ремонти” – говорить Олександр.

Марченко для села завжди працював. Він дуже хвилювався перед цими виборами, боявся, щоб з селом нічого не сталося, і щоб після об’єднання про нього не забули. Ми всі пам’ятаємо, як він намагався  об’єднатися з іншими селами в одну громаду, щоб село розквітало. А який фестиваль у нас він зробив?! Та завдяки йому у Смотрики тепер кожен рік їдуть на фестиваль сала сотні людей. У якому ще селі таке є тут? Оце все, що пишуть, я впевнена, що  це вигадки. Хтось хоче очорнити його з власних мотивів. Дуже шкода, що є такі люди у нас, які через власні інтереси готові так оббрехати людину”, – говорить пані Валентина.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon