Говорить Василь СТАСОВСЬКИЙ, регіональний директор ТОВ «Баришівська зернова компанія» Grain Alliance Північного регіону Полтавщини, що здійснює свою діяльність на території Чорнухинської, Пирятинської, Лубенської, Лохвицької територіальних громад
Опираючись на аналітику сучасних погодних умов, які спостерігаються останніми роками в різних регіонах України, у Баришівській зерновій компанії прийнято рішення змістити частину посівів соняшника та пшениці дещо північніше, а саме на Чернігівщину. Відповідно на полях Полтавщини сіятимемо тільки кукурудзу в монокультурі на загальній площі 17,5 тис. га, – розповідає Василь СТАСОВСЬКИЙ. – Перевагу надаємо гібридам таких світових брендів, як «Піонер» – 85% (Р 9074, Р8816), а решта – це «Декалб» (ДКС 3795, ДКС 3789) і «Сингента» (СИ Фортаго). Цього року весна не надто радує своїм теплом та супроводжується затяжними дощами, а квітневі дні відзначилися ще й снігом в окремих регіонах, тому й терміни посіву дещо змістилися. Однак, зважаючи на солідну площу, яка передбачена для посіву, ми не можемо чекати й нині працюємо і вдень, і вночі, щоб до 10 травня завершити роботи. Для ефективної роботи в полі працівникам створені необхідні умови: засобами індивідуального захисту забезпечені, організований процес харчування – з огляду на те, що наші їдальні зачинені через карантинні обмеження, їжа закуповується в спеціалізованих закладах харчування й доставляється прямо на поле в одноразовому посуді.
Упродовж кількох років у нас чітко відпрацьована методика щодо добрив, яка передбачає внесення перед закриттям вологи сипучих – карбаміду, сульфату цинку, – з допомогою розкидачів компанії «Амазон», а при посіві – діамонію фосфату. Крім того один агрегат переобладнали під внесення рідкого комплексного добрива в співвідношенні 8:24, де 8 – азот, а 24 – фосфор. На окремих площах почали вносити грунтові гербіциди, другий етап передбачає внесення суміші грунтових і страхових гербіцидів, до складу якої входять 7 компонентів разом із прилипачем. Наступним етапом стане внесення суміші страхових гербіцидів, що складається із 3-х компонентів. Застосування такої технології дозволяє скоротити кількість виходів обприскувачів у поле й уберегти землю від зайвого трамбування.

Василю Івановичу, Баришівська зернова компанія одна з тих, що постійно реалізовує передові технології. Які з інноваційних проектів удалося запровадити впродовж нещодавнього періоду?
Розпочну з того, що на Пирятинському елеваторі, який призначений для одночасного зберігання 100 тис. тонн зерна, розширили можливості для його сушіння. Так, установили 4 сушарки фірми Bonfanti, дві з яких працюють на газу, а інші – екосушарки – що працюють на пелетах та зернових відходах. До слова, такими сушильними агрегатами обладнані й інші елеватори Баришівської зернової компанії, що розташовані в Яготині, Березані, Баришівці. Це дає можливість суттєво здешевити процес сушіння зерна й доведення його до базових кондицій. Крім того, зараз проходить інтенсивне будівництво Ніжинського елеватора, що на Чернігівщині, який передбачений для одночасного зберіганні 70 тис. тонн зерна. Плануємо здати даний об’єкт в експлуатацію уже в серпні цього року.

Пирятинський елеватор БЗК


Чи достатньо для Баришівської зернової компанії наявних елеваторних потужностей?
Зважаючи на майже 60 тис. га землі, що знаходиться в обробітку компанії, елеваторних потужностей вистачає в повній мірі. Більше того: нині розробляється програма щодо надання широкого спектру послуг фермерам і агропідприємствам, які не мають своїх елеваторів.
Додам, що цього року компанією реалізовано проект щодо формування власного вагонного парку з метою зменшення ризиків, пов’язаних із логістикою рухомого складу залізницею у піковий сезон. Для цього закупили понад 50 вагонів українського виробництва, найближчим часом плануємо докупити таку ж кількість.


Василю Івановичу, попередній аграрний сезон запам’ятався аграріям сприятливими цінами на с/г продукцію, однак для Баришівської зернової компанії в цьому плані період був не надто сприятливим…
Такого сплеску цін на світових біржах, як це відбулося минулого року, не чекав ніхто. Ті компанії, що працюють з форвардними контрактами, серед яких і Баришівська зернова компанія, дійсно, понесли суттєві втрати під час продажу зерна. Якщо говорити про наше агропідприємство – то йдеться про суму близько 160 млн. грн, але для нас важливо зберегти своє обличчя перед партнерами, тому форвардні контракти тоді було закрито. Так, ризики були, але ми достойно з ними справилися й нині фінансовий стан компанії стабільний. Про це свідчить співпраця з Європейським банком реконструкції і розвитку, в результаті якої Баришівська зернова компанія отримала кредитування на розвиток у розмірі 7 млн. євро.


Спілкувалася Марина Бабич.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon