Державний бюджет не в змозі обслуговувати всі видатки, передбачені законом на 2020 рік. Одразу двоє високопосадовців в Кабінеті міністрів повідомили, що з 20 листопада Державна казначейська служба зупинила фінансування всіх видатків, крім захищених. Тобто заробітні плати працівників бюджетної сфери, пенсії, соціальні виплати, погашення боргів продовжують фінансувати з бюджету.

Останні запити від головних розпорядників бюджетних коштів на проведення не захищених видатків ДКС обслуговувала 20 листопада.

Зупинка означає що держава відмовляється від фінансування насамперед капітальних видатків – на ремонт, реконструкцію, будівництво й інші. За підсумками 3 кварталів 2020 року на ці потреби уряд витратив 45,8 млрд грн із запланованих на цей рік 112,6 млрд грн. Тобто, за 3 місяці до кінця року фінансуванню підлягали видатки ще на 66 млрд грн.

Отож обмеження торкнеться ремонту та будівництва доріг. З прямо передбачених в бюджеті на цей рік 86,8 млрд грн Укравтодору на утримання автошляхів за 10 місяців витратили лише 2/3 суми – майже 57 млрд грн.

Не виділять гроші на програми, фінансування яких з тих чи інших причин так і не розпочалось. Станом на початок листопада таких було 74 програми загальною сумою 19,02 млрд грн.

Частина цієї суми – видатки на відомства, які планували створити цього року, однак вони так і не запрацювали. Наприклад, 650 млн грн мали піти на Бюро фінансових розслідувань.

Поділись з друзями!
error1
fb-share-icon